Кандидатът на ГЕБ за премиер проф. Николай Габровски има право да търси хора и екип, с които да организира с партиите среща, за да се опитат да направят програмно правителство. За да не тегне никакъв товар, проф. Габровски сам трябва да направи това, което е необходимо, за да има редовно правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос дали номинацията на коалиция ГЕРБ-СДС ще събере достатъчно парламентарна подкрепа за съставяне на правителство. Коментарът си той направи, след като обяви нова коалиция в парламента - "Лукойл".

С проф. Габровски е последният шанс за съставяне на правителство, каза Борисов, според когото толкова добре работещ парламент в България не е имало.

"Аз не се меся в работата на проф. Габровски и целта е да се намерят такива експерти, които хем да имат такива качества, хем да се приемат от другите като експерти", уточни лидерът на ГЕРБ. Борисов даде пример, че ако Делян Добрев бил в едно правителство, щяло да има партиен оттенък и нямало да се приеме добре. Водещите фигури на ГЕРБ ще останат в парламента, за да могат да помагат през законодателния орган на едно бъдещо правителство.

Атанасов: Зад Габровски щръква Борисов

Атанасов: Зад Габровски щръква Борисов

Ако се съберат ГЕРБ, ДПС и БСП на практика ще имаме хартиено правителство

"Ако така разсъждават останалите партии и не ни подкрепят, няма да мине и една седмица още, като по същия начин ще им се отговори и на тях. На тях кой ще им каже "Да" тогава?", запита Борисов. Той добави, че ако не се състави правителство, ще се ходи на избори, което по думите му било ясно.

Да се каже, че първата партия е в изолация от българския народ при изцяло машинно гласуване, е несериозно, подчерта той и още веднъж повтор тезата си, че ГЕРБ били ПП с техните флашки, с техните кодове и с техния вътрешен министър.

БСП няма да подкрепи кабинет на Габровски

БСП няма да подкрепи кабинет на Габровски

Както и ще коментира само вече раздадени мандати

Иначе той се ядоса на въпроса на медиите, че го питат за съставяне на правителство, а не за въпроси, които касаят милиарди евро, изтекли от джоба на българите. Борисов е убеден, че ПП като гледат сега и ГЕРБ, като се мобилизират с "Демократична България" и ДПС, ще съберат гласове предложението за горивата и връщането на единия лев от "Лукойл" да мине в пленарна зала на парламента.

По отношение на приемането на България в Шенген, Борисов си спомни, че още Сергей Станишев се занимавал по темата, като бил премиер. Страхът е, че през България може да се върне отново Балканският път, изтъкна той и добави, че мигрантската криза без Турция не можела да се овладее. Ако ГЕРБ състави правителство, приоритет на 100% ще е Шенген.

Плевнелиев оптимист за кабинет с първия мандат

Плевнелиев оптимист за кабинет с първия мандат

Според него липсата на политически опит от страна на Николай Габровски може да се окаже плюс

Междувременно от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че проф. Николай Габровски е отправил покани за срещи с представители на всички парламентарни групи в 48-ото Народно събрание.

На тях той ще представи визията си за съставяне на правителство с първия мандат и ще потърси подкрепа за такъв.

Предвижда се утре той да се срещне с "Демократична България", БСП и "Български възход", а на 9 декември - с "Продължаваме Промяната", ДПС и "Възраждане".