Ще си отида от политиката, когато АМ "Хемус" е готова. Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на нов център на KBC Group във Варна, който ще разкрие 300 нови работни места.

Той обясни, че е направил това обещание още преди години, а в момента магистралата се строи активно.

"Хемус" ще я има, а Варна е градът с най-голяма перспектива в следващите пет години заради младите хора, университетите, инфраструктурата, прекрасната локация", изтъкна министър-председателят.

Той допълни, че много високо квалифицирани и добре платени хора се завръщат в България. Според него не било случайно, че Световната банка е направила свой център в София, както и че Китай е взела решение световният й тръст също да е в столицата.

Правителството отпуска още средства за разкопките в Провадия

Правителството отпуска още средства за разкопките в Провадия

Златно време е, парите не трябва да ви спират, заяви Борисов

Премиерът изтъкна достойнствата на страната ни по отношение на археологията, инфраструктурата и историята.

"В Провадия солниците са на 6700 години, а светът, Европа не го знаят. Солта е била най-важното нещо и най-богатите хора са били в Провадия", подчерта Борисов. По негови думи в сравнение със стената на солницата в Провадия Китайската стена е един млад строеж.

От Варна ще се ръководят много офиси в Европа, категоричен бе министър-председателят.

Той отново подчерта, че "Хемус" се строи усилено и след 4-5 години, когато е готова връзката София - Велико Търново - Варна, морската столица ще е важен център.

"Неслучайно ЕС ни даде най-красивия ресор, неслучайно българка стана шеф на МВФ, неслучайно икономиката няколко години държи ръст над 3,5. Когато фактите говорят, няма какво да се коментира", обобщи Борисов.

Борисов на АМ "Хемус": Хем строим, хем разкриваме красоти

Борисов на АМ "Хемус": Хем строим, хем разкриваме красоти

Премиерът инспектира участъка между пътните възли "Белокопитово" и "Буховци"

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов изрази убеденост, че заедно с KBC ще бъдат реализирани още добри идеи и заяви, че се надява начинанието да е успешно.

Припомняме, строежът на магистрала "Хемус" започва официално на днешната дата, 4 октомври, през далечната 1974 г. Първа копка прави тогавашният държавен ръководител Тодор Живков. 

Към 2011 г. българското правителство се опитва да вкара АМ "Хемус" в приоритетните транспортни проекти на ЕС по ОП "Транспорт" за програмния период 2014 - 2020 г. Предвижда се два от трите етапа от строежа й да бъдат завършени до 2023 г. За строежа на лотовете от третия етап се очаква отпускане на държавно финансиране след 2024 г.