Отпуснахме още 6,2 млн. лв. за проектиране и строеж на съоръжението по границата, защото спокойствието на българските граждани е най-важно. В момента са изградени изцяло десетки километри непрекъсната ограда.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министъра на отбраната Николай Ненчев и народният представител Валери Симеонов, инспектира възпрепятстващото съоръжение на българо-турската граница.

Премиерът подчерта, че натискът по границата ни с Турция бил минимален и било осигурено спокойствие на държавата ни, което се дължало на общите усилия на мнозинството.

Още в началото на импровизирания брифинг той "дава думата" на партньора си в управлението, Валери Симеонов, "той да кажел, тъй като бил много мнителен".

Симеонов увери медиите колко внушително изглежда оградата и съжали, че и те не могат да я видят, но записите щели да покажат, че става дума за нещо изключително сериозно, по думите му, тъй като това съоръжение изолирало изцяло Европа от останалия свят.

С една дума - се включва Борисов с въпрос към "патриота" - засега си доволен? - Абсолютно, реагира Симеонов, умолявайки премиера да осигури необходимите средства и за много тежкия участък през Странджа.

Тук се включва вътрешният министър Бъчварова, който уверява, че така, както е изградено съоръжението, не дава възможност за преминаване дори по лесния вариант и това вече се усещало, така че "гражданите да бъдат спокойни".

Десетки километри непрекъсната ограда, обяснява образно и Борисов.

Продължаваме да изпълняваме последователно нашите ангажименти и отговорности, изтъкна министърът на отбраната Николай Ненчев. Съоръжението е добре направено и добре поддържано, отбеляза още министър Ненчев.

Подписаният договор с Турция за реадмисия е един изключителен успех на правителството на мнозинството. Днес отивам в Турция и не мога да не благодаря на президента Ердоган и на турската държава, че полагат усилия да нямаме  натиск върху тази ограда и че само с нас подписаха споразумение за реадмисия“, коментира още премиерът Борисов.

По думите му, ако не са били усилията и средствата, тези огромни красиви местности, които обаче били малко населени са щели да се превърнат, както е Гърция в момента. Може би някои така са си го мислели, заподозря Борисов.

Министър-председателят благодари на британския премиер Дейвид Камерън за подарените 40-те високопроходими джипа, предоставени безвъзмездно от Великобритания.

Премиерът ни намекна, че очаква и от Германия и Австрия да последват примера на Камерън. Няма да върнем никой с подарък, се включи отново и Валери Симеонов.

С над 3 млрд. повече приходи събрани в бюджета ние непрекъснато купуваме нова техника, не че не купуваме, вметна бързо Борисов, но тук, по думите му, е важен моралният жест - това че те съпричастни с нас, а това е голям жест“, посочил Борисов и изтъква, че България пазела границите на Европейския съюз по шенгенски начин, което имало широк отзвук в Европа.

Ние не сме за 40 джипки, продължи премиерът, но важен бил моралният жест.