Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер. Двамата обсъдиха напредъка на България за влизането в чакалнята (ERM II) на еврозоната.

Премиерът Борисов изтъкна последователните действия, които българското правителство, банковият сектор и надзорът у нас реализират през последните две години, след като през август 2018 година Министерският съвет одобри план за действие с конкретни мерки за подготовка на страната ни за присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз.

Пътят ни към чакалнята на Еврозоната е свободен, доволен Караниколов

Пътят ни към чакалнята на Еврозоната е свободен, доволен Караниколов

Държавата е участвала в увеличаването на капитала на една банка

Борисов изрази увереност, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще повлияе положително на икономическата среда в България, а общият банков контрол ще бъде допълнителна гаранция за прозрачността на работата на българските банки.

Премиерът подчерта, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример. По думите му именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция настоящата криза, породена от COVID-19, и да реагира бързо с целенасочени здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса.

Борисов посочи още, че България е сред държавите в ЕС с най-нисък дълг като съотношение към БВП.

В рамките на разговора премиерът Борисов изтъкна необходимостта от ускорено възстановяване на икономиките на страните от ЕС след удара на пандемията.

Министър-председателят приветства активността на Европейската комисия в борбата срещу новия вирус и добави, че единството е ключова предпоставка за общия отговор на ЕС на негативните отражения от пандемията.