Пътят на България към "чакалнята" на Еврозоната е свободен, след като последният проблем е решен - капиталовата ликвидност на една от банките у нас. Това заяви пред bTV министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той поясни, че преди няколко дни е премълчал, че държавата е участвала в увеличаването на капитала на въпросната банка, а до петък ще има допълнителни данни по темата.

По негови думи в момента страна ни влиза в една "чакалня", като няма да приема еврото. Той обясни, че това може да се случи след 3, 5 или повече години и подчерта, че в чакалнята за Еврозоната от десет години не е влизал никой.

За инвеститорите и кредитния рейтинг на България това ще означава да наблюдават страната ни с по-голям интерес, прогнозира министърът. Според него освен повече инвестиции, това ще означава и по-добри доходи.

Караниколов определи опозицията като "посредствена", а за президента Румен Радев заяви, че получава нареждания отвън.

Ще препъне ли инфлацията устрема на българското правителство към ERM II?

Ще препъне ли инфлацията устрема на българското правителство към ERM II?

България е държава-членка на ЕС с дерогация

"Той получава директиви отвън по отношение на това да няма активна и силна прокуратура, да няма ревизия на приватизацията, не искат да се борим срещу олигархията и това повече пари да влизат в държавата. Не го разбирам, но все още подавам ръка на всички", коментира той.

Относно доклада на Световната банка за спад на българската икономика с 6,2%, което е и най-лош резултат в региона, министърът посочи, че очакванията на финансистите едва ли ще се оправдаят, защото бизнесът у нас не е спрял по време на пандемията.

По въпроса с понижаването на ДДС за ресторанти, книги и детски стоки Караниколов заяви, че очаква мярката да бъде полезна за браншовете. Според него обаче тя едва ли ще се отрази на потребителите.

Относно идеята за държавни бензиностанции Караниколов обясни, че само от изграждането на данъчни складове за горива ще има нови участници в сектора.

Ще продаваме на реалните и обективните цени и всеки ще може да види какви са и да ги сравнява, увери той.

България показва окуражаващ напредък за еврозоната по критериите от Маастрихт

България показва окуражаващ напредък за еврозоната по критериите от Маастрихт

Но не изпълнява критерия за обменния курс