Успехите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз е благодарение на българската администрация, която го изнесе.

Такава оценка за приключилото европредседателство постави бившият правосъден министър и настоящ председател на "Да, България" Христо Иванов на пресконференция на "Демократична България".

Демократите искат Борисов да възстанови правото и парите в хазната

Демократите искат Борисов да възстанови правото и парите в хазната

По казуса „Юлен“ има още за разследване

Той е убеден, че в България като цяло има огромен потенциал, но българската политическа класа го запушва и го свежда до нивото на своята компетенция и мащаби. Ако по време на Българското председателство България е отбелязала успехи, то това се дължи на хората в администрация.

"Демократична България" подкрепя присъединяването на Македония към НАТО и Европейския съюз. Според него голямата картина за България е къде сме ние, когато се отвори ядрото на ЕС.

Демократите бранят данните ни от камерите на АПИ със законопроект

Демократите бранят данните ни от камерите на АПИ със законопроект

Не е регламентирано кой, кога и за какво ползва информацията

Христо Иванов изрази съжаление, че България няма трайна и качествена политика по отношение на енергетиката, отбраната, както и към присъединяването ни към Шенген и Еврозоната. В България няма гарант за нейното европейско развитие и големият въпрос, който стои пред "Демократична България" е как страната ни да направи голям европейски скок.

Атанас Атанасов, председател на ДСБ оцени българското председателство като "завършило така, както е започнало".

"Оценката на българския министър, че не е загаснала нито една кола по време на него, буди смях", изтъкна той.

Атанасов охарактеризира твърдението на Бойко Борисов като на човек, който е работил в охранителния бизнес. Той даде пример, че от "Демократична България" вчера са оповестили документ, с който показват, че за около 1 млрд. лева от ОП "Транспортни услуги" управляващите отказват да инвестират парите за северозапада.

Губим 1 млрд. лв. по ОП Транспорт, тревожат се Демократите

Губим 1 млрд. лв. по ОП Транспорт, тревожат се Демократите

Московски да поеме отговорност за проекта Видин-Медковец

От името на "Демократична България" Стефан Тафров благодари на всички безименни и недооценени дипломати, както и на българските граждани.
Много е важно да се преодолее хаосът във вкъщи, така че да не страда имиджа на страната, коментира Тафров, като посочи, че управляващите са използвали безогледно председателството за собствения си имидж.

Според него нестихващата олелия от така наречената опозиция на БСП и ДПС няма как да замести пълното отсъствие на реални промени в ключовите сфера за България като Банковия съюз и чакалнята на еврозоната. "Поведението на премиера не е поведение на държавник, а на тарикат", заяви Стефан Тафров.

По отношение на енергетиката България напълно игнорира своите усилия и отдалечава страната ни от енергийната ефективност и битовата газификация. България продължава да няма нито един работещ газов конектор, продължи Тафров.

Той отчете, че по време на председателството не е изготвена и адекватна програма за отбраната и сигурността. Според него след като България не е домакин на нито една европейска структура, имаме основания да кандидатстваме за бъдеща агенция, която ще доближи позициите ни вътре в Европейския съюз.