БГНЕС
Ако парламентарните избори бяха днес, 35% от българите биха гласували за ГЕРБ, малко над 13% биха избрали БСП.
На трето място са ДПС с 6,8%, следвани от „Синята коалиция" с 3% и „Атака" с 2,9%. Няма да гласуват 32% от запитаните.

Това сочат резултатите от национално представително проучване на „Галъп Интернешенъл", проведено в периода 7 септември - 30 октомври сред 1010 пълнолетни граждани в цялата страна.

Според данните от изследването, рейтингът на премиера Бойко Борисов, сравнен с рейтингите на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев през първите 15 месеца на управление най-много се доближава до Иван Костов.

При Симеон Сакскобургготски, рейтингът в началото на управлението е много висок, но бележи рязък спад. Сергей Станишев е бил през цялата продължителност на първите 15 месеца от управлението си с ниски нива на личен рейтинг.

Това е най-скъпото правителство от хан Аспарух насам. България е задлъжняла, разговор за политика не се води дори в парламента, където се обсъждат злободневни проблеми

Според изследването на „Галъп", сегашното правителство се справя по-добре с изграждането на имиджа на България пред ЕС, борбата с престъпността и корупцията. Проблемните области за кабинета „Борисов" са образованието, селското стопанство, производството, безработицата, материалното положение на хората и най-вече здравеопазването.

Проф. Андрей Райчев коментира, че нещата не започват и не свършват днес. По думите му както и в живота, човек не прави впечатление с всичко, а само с няколко неща.
Така е и при настоящия премиер Бойко Борисов, който успява да се справи с престъпността и корупцията. Министър-председателят, по думите на проф. Райчев, успява да увери българите, че страната ни стои добре сред другите народи.

„Показахме цирк вместо политика. Това е шоу", заяви проф. Райчев, коментирайки скандалите около ареста на Алексей Петров, имотите на вътрешния министър Цветанов и съмненията, че лидерът на РЗС е хомосексуалист.

Според Андрей Райчев, неслучайно ударът е насочен срещу силовия министър Цветан Цветанов. По думите му, ако падне той, ще падне и цялото правителство „за три дни".

Никой, обаче, не споменава, че това е най-скъпото правителство от хан Аспарух насам. България е задлъжняла, разговор за политика не се води дори в парламента, категоричен е Райчев. Той допълни, че там се обсъждат злободневни проблеми.

„Синята коалиция" много скоро трябва да избере точния момент кога да се обособи и да оттегли подкрепата си към ГЕРБ, спроед Райчев. Той очаква това да се случи при обсъждането на бюджета или най-късно на пролет през следващата година. Андрей Райчев заяви, че е напълно убеден в това, че от „Синята коалиция" ще излязат със собствена кандидатура за президент.

На пресконференцията в „София прес" Андрей Райчев представи новия директор на „Галъп" Първан Симеонов.