България да бъде моторът за присъединяването на Западните Балкани в Европейския съюз. Ние сме обърнати към мира. Призивът е на премиера Бойко Борисов и бе отправен към посланическата конференция в Централния военен клуб.

Борисов благодари дипломатите и посланиците ни за "тихия и ежедневен труд", за работата им. Огромни усилия отделяйте, за да могат да бъдат обслужвани хората бързо и да не висят по опашки. "Отнасяйте се човешки, защото вие може да бъдете на подобно място", призова премиерът. 

Българката, потърсила МВнР при урагана на Халкидики: Не ми помогнаха

Българката, потърсила МВнР при урагана на Халкидики: Не ми помогнаха

Едно от децата казало: "Не знаех, че това е последният ден в живота ми"

Поколения дипломати са работили за България, работите и вие. С всичките работим по какви ли не казуси и приоритети и то успешно, похвали работата им Борисов и поздрави дипломатите, че с право могат да се гордеят с всичко, което са извършили за България през годините.

В Брюксел вървим към завършек на целия този процес по избор на председател на Европейския парламент, на Европейската комисия, но работата там продължава по други теми. В Брюксел казват шерпи за хората, които вършат най-много работа, изрази възхищението си премиерът от работата на посланиците и дипломатите ни.

Положили се огромни усилия българите, за разлика от другите европейци, да не усетят какво е миграционна вълна и миграционен натиск. А на посланиците ни в Лондон могат да им дадат Нобелова награда, ако знаят какво ще се случи с Англия след Брекзит, според Бойко Борисов.

По темата Северна Македония, Борисов коментира, че въпреки атаките, които са претърпели, договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество дал добър резултат за съседите на България. "Когато една държава е в ЕС и НАТО е по-добра за съседа, защото по-лесно се комуникира и се подчиняваме на единни правила", посочи премиерът.

Една държава да си смени името и с десетилетия да се насажда прочит на историята е изключително тежък процес. За това България трябва бавно да работи със Северна Македония и да се достигне до крайния резултат - НАТО и ЕС.

Той се похвали и с резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС, като изрази надежда Берлинският процес да се състои в София догодина.