Приетата декларация на срещата в словенския град Бърдо при Краню е ясен знак, че в момента Балканите имат политически елит, който мисли за мир, просперитет, за своите народи, за своята младеж. Това заяви българският премиер Бойко Борисов след заседанието на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Приетата декларация, в която се отчита, че Косово ще домакинства следващото заседание е ясен знак към ЕС, че в момента Балканите имат политически елит, който мисли перспективно, стана ясна от думите на премиера.

Борисов похвали формата на ПСЮИЕ, защото включва и Турция. Отчетохме срещата във Варна между ЕС и Турция. Лично благодарих и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, преди това на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, които обиколиха Западните Балкани и най-вече - на политическия елит, който осъзна, че сме способни сами да решаваме конфликтите си, заяви премиерът.

Той заяви, че е отчел ролята на Ангела Меркел за Берлинския процес. Припомняме, Берлинският процес цели ускоряване на приемането на страните от Западните Балкани в ЕС. Той започна с конференция в германската столица през 2014 година.

Според Борисов имаме пълен картбланш - коридорите № 4, №8 и №10 да бъдат направени. Това включва магистрали, жп и дигитална инфраструктура. Това касае и Любляна. Пътят Европа-Азия е изключително важен, поясни Борисов. Премиерът се пошегува, че може да има и КПП по бански костюми, тъй като Словения има огромна крайбрежна ивица.

По време на днешната срещата на върха на ПСЮИЕ в Бърдо при Краню бе обобщен постигнатия напредък в рамките на Словенското председателство на инициативата.

Борисов припомни поетия през миналата година на срещата на ПСЮИЕ в Дубровник ангажимент въпросите на Западните Балкани да бъдат поставени високо в приоритетите на ЕС по време на Българското председателство. Ускоряването на процеса на приемане на страните от Западните Балкани в ЕС е един от приоритетите на нашето европредседателство. Премиерът отново заяви, че очаква лидерите на страните от Западните Балканит и ЕС по време на срещата в София на 17 май.