След като стана ясен изборът на новия председател на СОС, столичният кмет Бойко Борисов изрази съжаление, че не се е осъществило желанието му Владимир Кисьов да остане председател на Столичния общинския съвет.

Не се стигна до съгласуване за това, каза Борисов. Той посочи, че е радостно, че всички групи от новия СОС декларират желание да работят за София и препоръча на всеки един да изпълнява това, за което се е заклел.

Политиката беше до изборите, затова имаше един месец кампания - всеки да изговори онова, което има нужда. Сега хората вече не се интересуват от политика, искат решаване на проблемите", подчерта Борисов.

Той конкретизира, че общината веднага ще започне да работи - „София е градена без да се прави инфрастурктура и основни квартали са без канализация."
Борисов изрази надежда догодина дъждовете и пороите да не бъдат такъв проблем за града.

Градът е в това положение от десетилетия и за съжаление всичко се струпва в нашия мандат и трябва да го решаваме, добави Борисов.

По думите му справянето с този проблем ще е основно предизвикателство, тъй като няма другаде европейска столица, половината от която да е без канализация.
Борисов съобщи още, че по корекцията на Владайска река има уговорка за финансиране от МРРБ, вкюлчително и за изграждане на велосипедна алея.

От своя страна председателят на столичния общински съвет Андрей Иванов заяви, че ще се опита да гарантира изпълнението на всички обещания за открито управление и отговорно управление и да осигури изпълнението на програмата за открито управление на партия ГЕРБ.

Предстои ни тежка работа, имаме най-вероятно да променяме нормативната база, да определяме принципите, по които ще работим, каза Иванов и допълни, че ще разчита на работа с всички групи от СОС.

„Надявам се в тази зала духът на конструктвност да бъде достатъчно често явление, заяви новият председател на СОС и пожела на всички общински съветници да бъдат успешни.

Мартин Заимов от своя страна заяви, че първото, което бил искал да се постигне, е да се премахне паркингът пред Столичната общинта.

„След като в цяла София има коли по тротоарите и никой не е доволен от това, не е редно общината да си държи колите по тротоарите и то пред църквата „Св. София", която е най-ценната християнска обител в София, каза Заимов. Той каза също, че е устремен към решаване на проблемите на софияци максимално добре и максимално бързо."

Администрацията на господин Борисов няма необходимите умения да се направи това, но каквото зависи от нас, софиянци да живят по-дборе, ще го направим", заяви той.
Заимов допълни, че това срещу което категорично ще се борят, е злоупотребата с власт некомпетентността, мързела, далавера: „Винаги ще се сме срещу това и винаги ще защитаваме справедловстта."

Председателят на групата на БСП Жельо Бойчев декларира, че групата ще води активна политика на предлагане и подкрепа на решения за решаване на проблемите в града, както и че групата ще бъде гарант за защита на обществения интерес в СОС. „Ще се опитаме да наложим подход на по-дългосрочни политики", добави той.

Димитър Бъчваров, председател на групата на ДСБ посочи, че кметът и председателят на СОС са от една и съща партия и че никой не може да наложи решение против тяхната воля и изтъкна, че демокрацията дава на мнозинството всички възможности, с изключение на една - да бъде винаги право.

„Затова предлагането на добри решения от по-малките групи и на всеки общински съветник са равностойни на мнозинството", заяви Бъчваров.
Групата на ДСБ ще направи всичко възможно да докаже правотата на това, добави той.
Бълваров каза, че ДСБ ще предлагат добри решения без политическа ревност, че от тях ще се възползват опонентите, но също така безкомпромисно ще се противопоставят и изобличават всяка корист, некомпетентност или безотговорност в управлението на столицата без оглед на нейния политически адрес.

Владимир Кисьов заяви от името на групата на СДС, че ще отстояват приоритетите на Алианса за София и ще роботят за това София да е действително европейска столица на страна-членка на ЕС.