Министър-председателят Бойко Борисов постави пред главния преговарящ на ЕС по въпросите за Брекзит Мишел Барние въпроса за социалните и здравните пенсии на българите след излизането на Великобритания от ЕС. Двамата проведоха двустранна среща в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Борисов обяснил на Барние и че България е в напреднала подготовка за всички възможни сценарии за Брекзит. "Вече имаме два приети плана за действие, свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС - със и без сделка", заяви Борисов.

Борисов обсъжда в Мюнхен новата ера между световните сили

Борисов обсъжда в Мюнхен новата ера между световните сили

Среща се с Барние, Каренбауер и Американския еврейски комитет

По думите на премиера след развода за страната ни на първо място стоят правата на гражданите, включително - социалните и здравните пенсии.
Според Борисов споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС било възможно най-добрата основа за уреждането на последващите казуси. "То (споразумението - бел. ред.) определя деликатен баланс, който гарантира правата на гражданите и бизнеса, бюджета на ЕС, целостта на Единния пазар и мирния процес в Ирландия", допълни българският министър-председател.

Борисов се надява парламентът на Острова да подкрепи споразумението.
Според него в този ключов момент единството на 27-те страни членки на ЕС е от изключителна важност, пишат в прессъобщение от Министерски съвет.

Много българи във Великобритания няма да получат статут след Брекзит

Много българи във Великобритания няма да получат статут след Брекзит

Сферата на услугите ще е най-сериозно засегната