Отношенията ни с Китай трябва да се развиват. Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с кмета на Шанхай Ян Сюн. Той е изтъкнал, че в България има единомислие, че Китай е нашият най-важен стратегически партньор в Азия, съобщават от правителствената информационна служба.

„Това е първо мое посещение в страната, защото искахме да дойдем с готови проекти - тогава, когато можем да предложим нещо конкретно”, обяснил Бойко Борисов.

Именно със срещата с кмета на Шанхай е започнало посещението на премиера ни в Китай. Той е там за участие в Четвъртия форум на правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Борисов е представител възможностите за сътрудничество в сферата на високите технологии.

Той е благодарил за съдействието за организиране в Шанхай на Българо-китайски икономически форум, който да даде нови перспективи пред бизнеса на двете страни. Това е станало в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев, шестима министри и народни представители от всички парламентарни групи, които са част от водената от премиера делегация. Борисов подкрепя идеята за сключване споразумение за побратимяване между София и 24-милионен Шанхай. Той покани кмета да посети българската столица за сключване на споразумението.

От своя страна кметът на Шанхай Ян Сюн е заявил, че имат амбицията да развият града като водещ световен икономически, търговски, финансов и пристанищен център. По думите му, това ще допринесе за развитие на отношенията с България, а единственото което липсва, той изрази с китайската поговорка "всичко е налице, с изключение на източния вятър", като визира побратимяването на Шанхай и София.

В Китай били познати редица български стоки. Сюн призна, че всяка сутрин пие българско кисело мляко.