Той е прав. Той е прав и че моментът не е сега.

С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира казаното преди дни от президента Георги Първанов по повод идеята за провеждане на национален референдум за новините на турски у нас.

Припомняме, държавният глава заяви, „че е скроен много голям капан за министър-председателя".

Прав е, че един референдум, бил той и успешен, няма да бъде толериран добре в Европа, отбеляза още Борисов в предаването "Годината на Дарик" и обясни - защото няма да бъде достатъчно справедлив, защото е нормално мнозинството да гласува повече в сравнение с малцинството.

Нашето правителството иска да остави държава с бъдеще.

Премиерът обаче изтъкна, че тези неща (новините на турски - бел. ред) дразнят голяма част от народа.

Важно е да не се създаде междуетнически конфликт, посочи още той.

Запитан за кога ще бъде насрочен референдумът, Борисов отговори: Надявам се, че в парламента ще вземат мъдрото решение. Надявам се, че националната телевизия ще намери възможност тези новини да се излъчват в съответните региони.

Премиерът коментира и световната икономическа криза и влиянието й в България.

Кризата завари България неподготвена, още през юли имахме половин милиард дефицит, заяви той.

Нашето правителството иска да остави държава с бъдеще, категоричен бе премиерът.
По думите му едно такова бъдеще е влизането на България в Еврозоната, което ще я приравни с европейските държави и ще гарантира финансовата стабилност.

Борисов призна, че сега се надсмива над Доган, Станишев, Сакскобургготски за това, че са казвали, че има пари, както и антикризисни мерки.
Искам всеки политически враг, като дойде тук, да признае това нещо, в противен случай не е политик, коментира премиерът.

Той добави, че не би изпаднал в популизма на предишните управляващи.

Те именно заради този популизъм ни лъжеха, че няма криза и че тя ще ни подмине. Че България била готова за кризата, за да могат да си изхарчат парите от бюджета. Затова аз не обичам да ми се дават съвети от хора, които са довели държавата до това състояние, каза още Борисов.

Той посочи, че иска да остане в историята като премиер, оставил реформи, дал насоки на наследника си, а не като популист.

По повод последните удари срещу криминални групировки у нас, Борисов заяви, че в държавата действат различни престъпни групировки.

По думите му това са сдружения, които са с по 15-16 висящи дела.

Затова предлагаме толкова промени в НК. Предлагаме и конфискация на имущество. Нагледахме се и се настрадахме на абсолютно толериращи престъпността закони.

Престъпниците трябва да бъдат ударени веднага и с имуществената санкция, категоричен е премиерът.