Българският премиер Бойко Борисов призова в интервю за АФП източноевропейските страни, които се противопоставят на наложените квоти за прием, към солидарност в кризата с бежанците. 

По думите му, най-бедните страни в ЕС, които зависят от помощта му, трябва да върнат жеста в случаи като този. Страни като Унгария, Полша или Словакия отхвърлиха механизма за справяне чрез размяна на бежанци и заявиха, че им се отказва натиск. От бившите комунистически държави, България е единствената, която обяви, че ще спази своята квота. 

Той уверява в интервюто, че страната ни ще спази своите задължения по споразумението. България трябва да приеме 1200 мигранти. По думите на премиера, без значение дали става въпрос за 1200 или 2000 души, те ще бъдат приети у нас. 

Припомня се, че едва двама иракчанина са приели да бъдат пренасочени у нас от други страни в Съюза и един от тях вече е напуснал България. 

Самият Борисов обръща внимание на факта, че повечето от бежанците искат да отидат в определени европейски държави и пита дали е нужно да строим затвори, за да ги държам насила. 

Също така премиерът настоя, че охраняваме много добре Шенгенската зона. 

България и на Турция подписаха днес Протокол за прилагане на Споразумението между ЕС и Турция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица.