Внимателно прочетох техния меморандум и повече в такива сглобки, недоизказани, невидени, неорганизирани няма да участваме. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече прочел Меморандума, явно целия, а не, както призна преди това, зачетен му от Мария Габриел по телефона. Затова и вторият ум на Борисов е, че трябва коалиционно споразумение.

Такова до 10 дни ще изготвят от ГЕРБ и то, по думите на Борисов ще "започва от мандата през Министерски съвет за създаване на управление" и ще "предложим пропорционално с еднакво носене на отговорност, с право на вето и нов преглед на министрите".

Припомняме малко по-рано днес премиерът акад. Николай Денков намекна, че ротацията ще има, но предстои да видим, а по-късно заяви, че напрежение има заради регулаторите. 

Борисов заявява, че започват с министрите, договаряме се пропорционално, изразено и през депутати в парламента. После ще започнат с КЗК с участието на Мария Габриел.

Борисов е поискал и отчет от външния министър Мария Габриел при оценката на министрите да му даде какви командировки са имали министрите - колко нощувки са имали и кои министри в Брюксел. Изредени бяха имената на министри, които пътували - енергийният министър Румен Радев, екоминистърът Юлиан Попов, туристическият министър Зарица Динкова и др. Бойко Борисов е поискал да стане ясно колко членни са били делегациите, какъв кетъринг са ползвали и колко пара държавна е отишла за пътувания в чужбина.

Николай Денков намекна: Ротация ще има

Николай Денков намекна: Ротация ще има

Вече е готов с оценката на министрите

Не пропусна Борисов да разкритикува и премиера Николай Денков и пътуването му до Киев от вчера - "един меч" се бил завъртял, но било забавно до едно време. Зеленски първоначално не разбрал какъв подарък са му дали, защото "човекът очаква военна помощ, а вместо това получил меч". Неясно остава какво е отношението на Борисов към срещата в Париж. "Ние се превърнахме в пътуващи министри, които научаваме какво се случва и с какво ще задължат парламента да вземе решение."

"БТР-ите са си още тука, а ние подаряваме мечове", заяде се Борисов и с военния министър Тодор Тагарев, който "махал от Версайския дворец", а "когато ние сме били във Версай, той не знам къде е бил."

Не само вие, а и генералният секретар на НАТО каза, че няма планове да изпраща български войски в Украйна, а ЕС няма решение да изпращане на войски в НАТО. Самоволни, самохвални, желаещи да използват последните дни като кой, където може да завари и да пътува, да пътува... Политиката не се прави в България в полза на хората, критикува Борисов работата на кабинета.

Борисов лично щяло да го е срам да отиде в Украйна, защото самата военна помощ не е изпълнена докрай. И западните ни партньори ни се чудят на акъла защо твърдим, че ще изпращаме български войски в Украйна, при положение, че и НАТО, и ЕС имат позиция, възмутен е Бойко Борисов. Желанието да се самоизтъкват минава всякакви граници, разочарован е той от некоалиционните си партньори.

Христо Иванов: Пеевски тласка страната към избори

Христо Иванов: Пеевски тласка страната към избори

Не са правени пазарлъци за Андрей Янкулов, заяви съпредседателят на ДБ

"Много ясно искам да знаят колегите, че първо трябва да си изпълним ангажиментите досега", настоя Борисов.

Той захапа и медиите, че преди не са били толкова демократични, както сега. В момента за милиони най-скъпите коли се купиха и ги карат и Денков, и Радев, и няма нито един репортаж, разкритикува ни бившият премиер.

Коалиционното споразумение ще е за пълен мандат, стана ясно от брифинга на Борисов.

Пише се този документ (коалиционното споразумение - б.р.), подписва се и всички го спазват, надява се Борисов. В момента обаче експертите от ГЕРБ работели още по него. ГЕРБ ще подготвят документа, ще го предоставят да го прочетат ПП-ДБ и по бележките ще го обсъдят. Бойко Борисов уточни, че документът на ГЕРБ няма да е съвършен и точен, тъй като никой не е забил датата 6 март за осъществяване на ротацията. До април месец имаме време чак, ще седнем, ще обсъждаме документа.

Връщаме 9-те месеца назад, защото не можах да обясня на партията защо най-голямата партия няма министри и областни управители, недоволен е Борисов.

Нинова се загрижи къде седи Борисов, щом скутът на Пеевски е бил зает

Нинова се загрижи къде седи Борисов, щом скутът на Пеевски е бил зает

Сглобката се събра само за постове, пари, власт и разпарчетосване на държавата

Ако ПП-ДБ не са съгласни на това споразумение, ще има предсрочни парламентарни избори заедно с европейските избори през лятото - 2в1. "Ако искат да има дългосрочно управление в рамките на целия мандат, ако не искат - нови избори." Борисов призна за "тегава" кампания, защото как да кажеш нещо лошо за хора, с които работи добре.

"Ако искат да го подписват. Аз отговарям за най-голямата партия, винаги мога да събера и допълнително мнозинство, ако трябва", закани се Борисов. Той обаче не вижда алтернатива да работи с "Възраждане" и БСП.

Според него най-късната дата за ротацията трябва да се определи два месеца преди европейските избори.

анкета

Да има ли избори 2в1?

Виж резултати

Да, вече подкрепям друга партия 10.5%

Да, не одобрявам кабинета 41.2%

Не, излишен разход е 13.4%

Не, резултатът ще бъде същият 24.9%

Не ме вълнува - няма да гласувам 10.0%

"Темата за Външно министерство продължава да стои, отиваме на предсрочни избори", категоричен бе Бойко Борисов.

Той добави, че не е участвал в преговорите между Денков и Габриел, а пък с Денков не си е говорил от месец.

ГЕРБ всячески иска да има правителство, каза Борисов, като напомни, че се търсел вариант за 1, 2, 3 или 6 месеца да има правителство. Той е сигурен, че сега ГЕРБ ще си договорят и министрите, като се направи един достатъчно добър кабинет. А и към настоящите министри - "Ако за някои министър ни убедят, че е толкова много добър, да остане."

Кирил Петков иска темпо от Борисов за ротацията

Кирил Петков иска темпо от Борисов за ротацията

За ПП/ДБ важните разговори са за регулаторите