Целта на ГЕРБ беше да е първа политическа сила и тя е постигната. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов този път не излезе в централата на партията си и не размаха карта на България с отбелязани сини области. Предпочете да отчете отличните резултатите на ГЕРБ от Пловдив, където отиде да подкрепи кандидата на партията, който се явява на балотаж.

Най-добрият начин да си върнем София е, като я загубим, каза лидерът на ГЕРБ.

1499 местни депутати на ГЕРБ срещу 396 на ПП-ДБ. Дори БСП и ДПС имат повече от "Промяната" в страната, доволен е Борисов.

"Когато ние печелехме изборите в София, беше с над 200 000 гласа, това е вълна. Сега ПП и ДБ имат 119 хиляди, това е наполовина. Най-добрият начин да си върнем София е, като я загубим."

ЦИК обяви окончателните резултати за София

ЦИК обяви окончателните резултати за София

На балотаж отиват Васил Терзиев и Ваня Григорова

Това е единственият момент, в който Борисов спомена за загуба, а реално според него ГЕРБ не е загубил София. "Надяваме се за всяка разместена плочка, счупено токче това да е новина, прогнозира за бъдещото управление на София от страна на ПП - то ще е лошо, сигурен е Борисов, тъй като "те са мързеливи, не им се работи". Прогнозира и че ще се наложи столицата да бъде спасявана от спасителите й.

"Вие чухте ли някой от ПП и ДБ да подкрепят кандидатите на ГЕРБ? Нека нашите избиратели, след като нямаме общо решение двете партии за страната, да си гласуват по съвест", каза още Борисов в отговор на въпрос за кого ще отидат гласовете на ГЕРБ на втория тур в столицата.

От думите му се разбра, че всъщност никой от коалицията не го е потърсил, за да поиска подкрепа след нощта на изборите, когато Антон Хекимян остана трети. "Няма по-лошо от това да направиш нещо непоискано, непоискано добро или непоискана подкрепа.

Борисов не подкрепи кандидата на БСП директно, но индиректно все пак го направи - както се позова на думи на Антон Хекимян - "по-добре държавна собственост, отколкото Държавна сигурност".

На въпроса дали би размислил, ако ПП/ДБ призоват своите избиратели да подкрепят кандидатите на ГЕРБ в градовете, в които нямат пряк сблъсък на балотаж, той отговори: "Вече е късно, това се прави в неделя вечер".

Тежка равносметка сподели Борисов пред журналистите в отговор на въпроса дали има бъдеще правителството при това напрежение в сглобката. Темата ще коментира следващата седмица. "Тази седмица сме се впуснали да казваме колко сме лоши взаимно, а от следващата седмица трябва някакси да убедим хората, че сме добри взаимно. Дори и за мен е трудно да си го представя как ще стане, ако ме разбирате..."

Борисов разкритикува ПП-ДБ за техните обещания и попита какво са правели през последните години, в които бяха на власт.

БСП отчете победа в 30% от страната

БСП отчете победа в 30% от страната

Нинова обяви завръщане в местната власт

Корнелия Нинова толкова се уплаши, че Ваня Григорова може да спечели в София, че чак казва как не ни иска подкрепата. Ние не я предлагаме, просто призовах хората да гласуват по съвест. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БГНЕС от Стара Загора.

"Сглобката е толкова паянтова, че не знам как ще се стигне до бюджет. Нашите депутати ще го гласуват, само ако има ясно разписано какви конкретни проекти ще се случват по градовете. Повече не можем да им вярваме на обещанията", категоричен бе Борисов.

Той подчерта, че "на практика в момента сглобка не съществува, напротив - те играят с нашите противници срещу нас".

Още в сряда ще си проличи на първото заседание. Това не е по наша вина. Ако на втори тур направят безпринципни сглобки, това ще разруши голямата сглобка и ще си проличи още следващата седмица. Те ни поставят ултиматуми, ние ще им отговорим с реалността", заяви Борисов.

Той се надява ГЕРБ, ПП и ДБ навсякъде да бъдат разумни и да си спомнят, че сме в сглобка, която от сряда трябва да започне да работи. "Аз не виждам как в сряда ще седнем да си говорим. Тяхното отношение към нас е най-враждебно", добави той. /БГНЕС