Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) губи своя смисъл. Аз ще участвам в КСНС само, ако медиите са вътре. В най-лошия случай, ако се извади монитор - вие да присъствате и да го гледате.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по повод интервюто на президента Румен Радев и последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. 

Борисов иска "бележците" и "номерцата", издавани от КАТ, да бъдат ликвидирани

Борисов иска "бележците" и "номерцата", издавани от КАТ, да бъдат ликвидирани

На съвещание в МВР обсъждат административната реформа в службите на КАТ

"Когато изведнъж се появяват такива огромни харчове за отбрана, аз бих попитал дали г-н Радев в това интервю, говорил ли е за това, че единствено неговият ментор - Корнелия Нинова, бе единствената, която не подкрепи 2% от БВП за въоръжаване", попита Борисов.

Той продължи с въпросите и настоятелното си питане: "защо така президентът Радев услужливо е подминал този въпрос?".

"Единствените, които не подкрепят 2% за въоръжение бе г-жа Нинова. Аз й казах, публично, че ако и аз подкрепя нейната теза, ще излезем от КСНС с тежък конфликт между двете институции. Това се е спестило явно", коментира Борисов.

Румен Радев публикува стенограмата за КТБ
Обновена

Румен Радев публикува стенограмата за КТБ

Това ще е тест дали заслужаваме прозрачност, ядоса се Радев

Той коментира и въпроса с публикуването на стенограмата за КТБ: "Видяхте, че стенограмата е в моя услуга".

Относно заседанията на КСНС премиерът бе категоричен, че няма да допусне след година - да го скарат с някоя съседна държава, ако са били изказани опасения и съображения и някой реши да си направи евтин ПР от това.

"КСНС беше единственото място, където управляващи, опозиция, служби и отговорните хора в държавата могат да разговарят и да си кажат мнението по дадена тема. Ако след това ще ми държат гарез за всяка дума - не виждам абсолютно никакъв смисъл да се прави без медии.
Така че оттук нататък моето участие ще бъде свързано само, ако 100% се предава по телевизията или долу на монитора. А не след две три години да ми вадят думи и да ми ги коментират - това направиха вчера", заяви Борисов по повод публикуването на текста на едната стенограма, на която е обсъждана ситуацията в КТБ.

Борисов още не знае как и защо избрали самолета "Грипен"
Обновена

Борисов още не знае как и защо избрали самолета "Грипен"

Радев искал само повишаване на възнагражденията

Много е хубаво - ако може всички стенограми да ги разсекретят, ако може и аз това постановление за "Грипени"-те (типът изтребител, който е избран след много съгласуване между военни експерти и политически анализи - б.р.) също, за да видите каква глупост, каза още Бойко Борисов.

"Карате ме да си отварям устата, без да го желая по никакъв начин. Най-добронамерен съм", заяви Борисов. Той каза, че вчера е забранил на парламентарната група да правят трибунка и да говорят за кадрите на патриотите.

Граничната ограда ще бъде ефективна, когато свършат обществените поръчки

Граничната ограда ще бъде ефективна, когато свършат обществените поръчки

Опозицията е за това, за да говори, заяви премиерът Бойко Борисов

Борисов попита във вчерашното интервю президентът Румен Радев отговорил ли е за вътрешния министър на неговото служебно правителство - Пламен Узунов, сега съветник на президента, къде да отиде ДАНС (сега е към МС) и дали да си отиде неговият Пламен Узунов. Това заяви премиерът по повод снимките, на които Пламен Узунов е позирал с мустачки като на Адолф Хитлер.

"Той каза ли, че това е недопустимо и аз, ако си спомняте, още вечерта уволних заместник-министър. Борисов посочи, че се надява в понеделник да видим указ за отстраняването на този съветник.

Инспектираха третия лъч на метрото

Инспектираха третия лъч на метрото

Премиерът благодари на ЕК

"Вие 10 дена ни съсипахте за тези снимки (на бившия зам.-регионален министър Павел Тенев и на директора в МО Иво Антонов). Вие ни разкатахте. В ЕНП съвещание правиха за това", посочи той и се обърна към евродепутата Андрей Ковачев с думите - ще питат ли ПЕС - Хитлер може ли да е вътрешен министър.

Петър Курумбашев пише до ЕНП за снимките с нацистки поздрав у нас

Петър Курумбашев пише до ЕНП за снимките с нацистки поздрав у нас

Евродепутатите питат Манфред Вебер и за реакцията на Валери Симеонов

"Виждате как от една шега - сега трябва да му вземем главата", коментира Борисов. "Когато хвърляш камък в стъклената си къща, накрая ще се счупи и твоето прозорче", коментира още той.

Относно лансираната от президента Румен Радев теза, че службите трябва да преминат под командването на президентската институция, Борисов бе лаконичен. "Много желание има за власт, по-добре е тази, която я имаме да я управляваме добре. Аз няма да съм този, който първи ще наруши добрия тон, макар че имам много основание за това", посочи Борисов.

Той изтъкна, че отново при приемането на властта, са заварили едно секретно министерско постановление. "Страшно ми напомня постановлението на предишното правителство за Уестингхаус. А то е, че се взима решение, по-късно следващите да вземат решение да купят "Грипени"-те. Като не взимате решение - не го взимайте и не ни препоръчвайте. Експертите ще решат какво да вземат", заяви Борисов.

Военните избраха нов западен изтребител

Военните избраха нов западен изтребител

Португалия с американски пакет, Швеция и Италия

Относно загиналия вчера военен пилот на разбилия се хеликоптер "Пантер" - кап. Георго Анастасов, Борисов посочи: "Познавах го лично, прекрасен пилот и пак със своите действия до последно се е борил и е спасил живота на другите двама. Така че с г-н Каракачанов и сега ще се видим - посмъртно ще го повишат в чин майор", заяви премиерът.

Бойко Борисов допълни: "Но нека да кажа и това, че в случая сме купили възможно най-добрият хеликоптер в света, ("Пантер"). Понеже застраховките не важат за военната техника, само се застрахова животът им, сме загубили и 50 млн. лв. вчера, освен безценния човешки живот на един прекрасен летец. 50 - млн. лв. колкото коледните надбавки на пенсионерите".

По думите на Бойко Борисов, когато си говорим за такива скъпи играчки и хобита, трябва да преценяваме кое е най-важно. Той визира проблемите с пътищата, пенсиите, хората в неравностойно положение, поетите ангажименти към образованието за учителските заплати и изграждането на физкултурни салони.

МВР със спешни мери за опашките в КАТ

МВР със спешни мери за опашките в КАТ

В сряда можело да има постановление на МС за отпускане на средства