Преговорите между евролидерите за ръководните постове в европейските институции не могат да бъдат на тъмно. Това заяви пред bTV политологът доц. Татяна Буруджиева, подчертавайки, че досега хората никога не са ставали свидетели на дебатите.

От своя страна политологът проф. Анна Кръстева посочи, че по време на преговорите премиерът Бойко Борисов е сътворил нов политически жанр - пазарене по "Фейсбук" стрийминг.

Видяхме два принципа на правене на политика. Единият е - ти ще помислиш за Шенген и мониторинга, ние ще те подкрепим, коментира тя ситуацията.

Борисов постави въпроса за Шенген на срещата с Тимерманс

Борисов постави въпроса за Шенген на срещата с Тимерманс

Тимерманс търси подкрепа за ЕК

Доц. Буруджиева изрази мнение, че действията на българския министър-председател целят да се изложат държавните интереси и да се защитят личните позиции.

Трябва да има логика, когато напускаш определени позиции, защото премиерът очерта позицията, че Вебер е техният кандидат, те са си от ЕНП, заяви тя.

Според проф. Кръстева тежките преговори между евролидерите са знак за политическа криза. "Големият парадокс е, че в мига, в който не могат да се разберат, излизат изключително позитивни икономически данни - рекордно ниска безработица. Това не е тотална криза, а политическа криза на лидерството, която има нужда от време, за да се намери компромис", каза политологът.

Кристалина Георгиева гласена за шеф на Европейския съвет, а Тимерманс - ЕК
Обновена

Кристалина Георгиева гласена за шеф на Европейския съвет, а Тимерманс - ЕК

Лидерите на страните членки на ЕС започнаха преговори в неделя в опит

По думи на доц. Буруджиева спорът за постовете бил логично следствие на кризата в отношенията между гражданите и политиците в Европа. Според нея гражданите не са дали възможност на евролидерите да се договарят, както досега, защото картината била много по-пъстра. Имаме нови лидери с амбиции, обобщи тя.

Припомняме, вчера европейските лидери възобновиха преговорите на работна закуска, след като не успяха да постигнат споразумение на извънредната среща на върха на ЕС.

По късно стана ясно, че евролидерите не успяха да договорят топ позициите и по време на работната закуска. Разговорите ще продължат утре сутринта.

Отново вчера премиерът Борисов изключи възможността Кристалина Георгиева да стане председател на Европейския съвет. 

Евролидерите не успяха да се договорят за топ позициите, отлагат разговорите за утре

Евролидерите не успяха да се договорят за топ позициите, отлагат разговорите за утре

28-те лидери на страните членки на ЕС ще подновят разговорите във вторник сутринта