„За първи път в България една политическа сила печели изборите, след като е управлявала четири години". С тези думи бившият премиер Бойко Борисов посрещна посланици и дипломати от страните-членки на Европейския съюз, САЩ и Турция на закрита среща в парламента. Участие в нея вземат и министри от кабинета на Борисов.

„Спечелихме и то с много, но не с достатъчно", подчерта лидерът на ГЕРБ пред представителите на дипломатическите мисии, като им благодари за европейската солидарност в дните на изключително тежка криза.

„Като българин искам да се извиня, че бях в зала, в която вие бяхте наречени „дебелобузи чичковци", обърна се още към посланиците лидерът на ГЕРБ. Той поднесе извинение и за това, че някои народни представители не са се изправили по време на европейския химн при откриването на 42-ото Народно събрание, явно визирайки поведението на депутатите от Атака.

„Извикахме посланиците, за да им се извиним, че присъствахме в зала, в която една партия ги нарече „дебелобузи" чичковци и най-демонстративно седна по време на европейския химн", заяви още един път Борисов пред медиите на излизане от срещата с дипломатите.  По думите му подобно поведение е обида към хора, благодарение на които над 10 милиарда евро са дошли в страната ни.

„Не виждам логика да се обявява правителство, без да е заявена подкрепа от Атака или ГЕРБ", посочи още Борисов.

„Самите посланици също могат да смятат и знаят, че БСП плюс ДПС общо имат120 гласа. Явно има някакъв трик, който утре ще ни бъде предложен, тъй като необходимият един допълнителен глас при всички случаи трябва да дойде от Атака", обясни той. „Трябва им един глас, който или ще дойде директно от Атака или ще ни разиграват трикове с кворума", предположи бившият лидер на ГЕРБ.
„И двата варианта обаче минат през съдействие от Атака", изтъкна Борисов.

Той допълни, че е доволен от това, което се чува, а именно, че Орешарски стриктно спазва програмата на ГЕРБ. „Няма да вдигат данъци, както обещаваха по време на предизборна кампания, което е добре. Няма да строят „Белене", защото знаеха, че лъжат и нямат пари, което също е хубаво", коментира той.
„Ако върнат тютюнопушенето в заведенията, това ще бъде в пряк конфликт с обещанията им за усилена работа в здравеопазването", заяви лидерът на ГЕРБ по отношение на политиката на социалистите.

На влизане в срещата бившият външен министър Николай Младенов се обърна към посланиците с призив на днешната среща да обсъдят съвместната им работа по време на мандата му. „Благодарим за това, което направихте, за да може България днес наистина да е стъпила здраво и стабилно не само в Европа, но и в политическите процеси, които са важни за нашия свят", допълни той.

Младенов поясни пред посланиците, че ще поговорят за предстоящите приоритети на партия ГЕРБ като опозиционна политическа сила в новото Народно събрание.

„Това са държавите, с които най-пряко поддържаме ежедневен контакт и бихме искали да продължим да работим в интерес на България и българското общество", изтъкна още бившият дипломат номер едно по отношение на посланиците.

На срещата в НС не присъстваше посланикът на САЩ у нас Марси Райс, която има ангажимент в чужбина. Вместо нея участие в разговорите взе заместникът й Брайн Далтън.