Премиерът Бойко Борисов поиска да бъде отменена точката за закупуване на нов правителствен самолет.

Новината съобщи самият той пред министрите преди заседанието на Министерски съвет.

Оттеглянето на точката е внесено чрез министъра на транспорта Росен Желязков, а финансовият министър Владислав Горанов докладва, че парите за новия "Фалкон" ще бъдат разпределени в три направления - за спортни съоръжения на стадиони в Пловдив и Шумен и за физкултурни салони. 

Новият правителствен самолет беше заложен за сумата от 55 млн.лв.

"Не искам ние да купуваме самолет. Истински ми е мъчно и за пилотите, и за екипажите, и за пътниците, но с тези пари ще покрием останалите неща. А популизмът вече е в риск за живота за хора, които най-малко го заслужават", заяви Борисов.

Той обясни: "Завчера пак отказа самолетът на автопилота над Бургас, не могат да кажат защо, отива на ремонт в Женева, ако беше в мъгла, нямаше да има пътници. Чух всякакви хора да се изказват, че този самолет бил хубав".

До 55 млн.лв. за нов правителствен самолет

До 55 млн.лв. за нов правителствен самолет

В гласуваната от МС сума влиза и изграждането на хангар

Министър Владислав Горанов обясни, че 37 млн.лв. от парите за новия правителствен самолет ще отидат за изграждане на две нови спортни съоръжения на клуб Ботев Пловдив и Локомотив, а Борисов добави, че 3 млн.лв. ще се дадат за стадион в Шумен.

Министърът на спорта Красен Кралев добави, че до 25 млн.лв. ще бъдат дадени за изграждане на физкултурни салони, в училищата, които нямат.

Бивш шеф на Авиоотряд 28: "Фалконът" може да лети още 100 години

Бивш шеф на Авиоотряд 28: "Фалконът" може да лети още 100 години

Не навигационната система, а един дисплей е отказал, категоричен е той