Средствата в размер до 55 000 000 лева ще бъдат отделени за нов правителствен самолет. Решението е от днешното правителствено заседание, на което Министерски съвет е одобрил доклада на министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията във връзка с доставката на въздухоплавателно средство за изпълнение на полети със специално предназначение по чл. 646, ал. 2 от Закона за гражданското въздухоплаване.

Преди 6 години Авиоотряд 28 премина на разпореждане от Министерски съвет към Министерство на транспорта.

Одобрен е и проект на договор като основа за водене на преговори за доставката от страна на Авиоотгряд 28. В рамките на същия бюджет ще се изисква и изграждане на хангар за самолета и техническо обслужване.

Правителството купува нов самолет

Правителството купува нов самолет

Авиоотряд 28 ще проведе процедурите

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2019 г.

Припомняме, решение да се закупи нов официален държавен самолет бе взето след като на 15 ноември 2019 г. малкият правителствен самолет "Фалкон" имаше технически проблеми, докато на борда са били премиерът Бойко Борисов и делегацията, с която той бе в Солун. Навигационната система на самолета, който е вече 20-годишен, е изключила при захода за кацане към летище "София" и пилотите приземиха самолета на ръчен режим. 

За нов правителствен самолет настоява ген. Коджейков

За нов правителствен самолет настоява ген. Коджейков

Спират фалкона до изясняване на причините за отказа на навигационната система

Техническите проблеми започнаха след 2010 г. През 2014 г. пукна гума при кацане, а през 2015 г. не се прибра носовият колесник. Подобни инциденти станаха и няколко пъти през 2015 г.

Бивш шеф на Авиоотряд 28: "Фалконът" може да лети още 100 години

Бивш шеф на Авиоотряд 28: "Фалконът" може да лети още 100 години

Не навигационната система, а един дисплей е отказал, категоричен е той