Единствената съпротива срещу влизането в еврозоната, е в България. Това ме учуди - искаш да гарантираш парите на хората, да те пратят на втора скорост. Общият портфейл на едно семейство е важен.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където имаше среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Двамата разговаряха в Брюксел в рамките на консултациите с европейските лидери преди предстоящия извънреден Европейски съвет на 20-21 февруари.

"Никаква подкрепа. Ние сме в чакалнята на еврозоната. Това е стратегически ход - след покупката на Ф-16, след модернизацията на армията - това е второто глобално нещо, което ни праща в директно в ЕС, необратимо дето се вика", каза Борисов.

Припомняме, на 4 февруари 2020 г. президентът Румен Радев свали доверието си от кабинета "Борисов-3", което бе разтълкувано от привърженици на управляващата партия като стъпка назад от желанието на страната ни да влезе в еврозоната.

По думите на премиера срещите в Брюксел целят няколко основни пункта - разговори за финансовата рамка на евробюджета 2021-2027 г., бюджета, зелената сделка. С 60 млрд. евро е по-малко бюджетът на ЕС.

"Вчера и днес изпаднах в ролята на министрите - всеки идва и се вайка. Въпреки намаления бюджет получихме толкова и повече пари, колкото сме имали в процентно съотношение. Запознах ги с изостаналите ни региони, върнахме се на произхода на кохезията - за регулиране на свободния пазар", заяви премиерът.

Той даде свое обяснение на кохезионните процеси - българските лекари, специалисти, са добре дошли в ЕС, но за тяхното обучение България влага пари да ги обучава. "Кохезията е направена да може това движение на стоки, капитали и хора да се осъществи... да може да стане разликата - не че я няма, тези, които сме били в социализъм рязко се отличаваме от тези, които са били в Европа. Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле отколкото България", каза Борисов.

Зелената сделка за България е голям проблем. 60% от електроенергията ни е от въглищните централи. Надали Европа ще се откаже от Зелената сделка и надали ЕП ще иска това да стане по-скоро. Следващите години трябва да се работи много активно. Аз тогава може да не се занимавам с политика. До 10-15 г. трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или технология, която да не замърсява околната среда, стана ясно от думите на премиера.

Припомняме, на 13 декември 2019 г. лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение да работят за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 година. 

Запитан за коментар на думите на лидера на опозицията Корнелия Нинова, че страната ни няма свои представители в Съвета на регионите, той заяви, че не му е интересно да коментира. "Те имат шпиони, - тичат и бързо се изокат след това. Кое да коментирам. Всичко, което е трябвало да се представи на важните хора в Брюксел по достатъчно твърд, интелигентен начин, е направено", каза той.

След това Бойко Борисов обяви, че много се радва на снега. "Такава радост не е била никога. Сушата е страшна работа. Господ ни чу. Народът е казал - "Голям сняг, голям комат", щото нали, всички обичат да говорят от името на народа", каза Борисов.