ЕС ще отдели една четвърт от бюджета си за борба с климатичните промени. За целта ще бъде създадена схема за пренасочване на 1 трилион евро за инвестиции, които да направят икономиката по-екологична в следващите десет години.

Това стана ясно по време на пресконференция в Европейския парламент на Хърватското председателство с участието на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Европейският инвестиционен план, който ще бъде представен по-късно днес, ще бъде финансиран от бюджета на ЕС и частния сектор. Той е част от Зелената сделка, предложена от Европейската комисия. Целта е Европа да бъде първият неутрален към въглерода континент.

Планът ще включва механизъм, предназначен да помогне на регионите, които са най-засегнати от прехода към по-чисти индустрии, въпреки че всички държави членки на ЕС ще имат право на субсидии. В този смисъл България е сериозно засегната, тъй като сме сред държавите с най-голям дял на въглища в енергетиката си.

София влезе в топ 3 по мръсен въздух в света

София влезе в топ 3 по мръсен въздух в света

Преди столицата ни се нареждат само Делхи и Лахор

Повече детайли ще станат ясни по-късно днес по време на разискванията в ЕП. Утре предстои да бъде гласувана резолюция по въпроса. По-конкретно изпълнителните заместник-председатели на Комисията Франс Тимерманс и Валдис Домбровскис ще представят многоочакваните законодателни предложения относно плана за устойчива инвестиция и справедливия преходен фонд.

Очаква се членовете на ЕП да подчертаят, че необходимите финансови ресурси трябва да бъдат отпуснати за амбициозна европейска "зелена сделка" и тя трябва да бъде социално балансирана.

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

Според Пламен Димитров това въобще не било "сделка"

В сряда членовете на ЕП ще гласуват резолюция, очертаваща възгледите на ЕП за европейската Зелена сделка, като приключи дебатът, проведен през декември.

Това има пряка връзка с предстоящите тежки дебати по Многогодишната финансова рамка, тъй като в нея се определят и вноските, които всяка страна ще прави в общия бюджет на ЕС за следващите седем години.

Повишение ще има за всички страни, а една от най-засегнатите ще бъде именно България, защото според одобрени към момента план за отчисляването на до 20% от националните приходи на всяка страна по европейската схема за търговия с емисии към европейския бюджет, то на България ще бъдат отчислявани 13%.

Това е и една от мерките, с които да се компенсира излизането на Великобритания от европейското семейство. За да се финализира сделката обаче, ще отнеме още много време, тъй като не е постигнато пълно съгласие.