Постепенно Бойко Борисов се вкарва в ситуация, в която не може да е друг, освен той, кандидатът за президент на ГЕРБ. Това коментира политологът Евгений Дайнов в ефира на БНР. 

Според него ГЕРБ е имала кандидати за президент преди около 3-4 месеца, докато понастоящем "при това силно навлизане на руския интерес отново в България, при тези преврати в Турция, аз мисля, че скамейката на ГЕРБ е скъсена и мисля, че това тревожи Бойко Борисов, защото, ако не изкара убедителен кандидат, ще трябва да е той". 

Той коментира още, че досега нямало нито един генерал, който да е издигнат официално за кандидат-президент и дори за кандидат за вицепрезидент.

"Тази генералска работа е очевидно някаква инициатива да отвлече вниманието от най-различни неща и да го фокусира върху това кой е по-силен. Задава се някаква игра на сила, в която очевидно Бойко Борисов, който смятайки себе си за силен, се включва, говорейки за силни лидери. Това е леко обезпокоително, имайки предвид по света какво правят различни т. нар. "силни хора", отбеляза той.

Според анализатора БСП се опитвала да влее две теми в едно – темата за силната ръка и сигурността, и темата за Русия. "Опитват се да вземат терен от националистите по линия на патриотизъм и национална държава, както и терен от Бойко Борисов по линия на силния човек. И всичко това да го завлекат малко на изток. Това ми се струва, че е тяхната игра, но тя е възможна само с ген. Радев като кандидат." 

По думите му, не се водел сериозен разговор за АЕЦ "Белене", а предизборен: "Белене" е едно копче, което, като натиснеш и хората, които смятат себе си за социалисти и комунисти, реагират първосигнално – "Искаме!".