"Когато премиерът няма аргументи по сериозната тема за размерите на корупцията, обхванала всички нива на управление в страната, си измисля подобни внушения."

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на вчерашните критики на премиера Бойко Борисов, че е станал свидетел на преразкази по време на КСНС, с което БСП щели да получат предизборен подарък.

Тя запита реторично с кое да започне - с веселото или със сериозното.

По думите й нямало как да се споглежда с Иво Христов, тъй като той бил зад нейния гръб. Предложението на БСП за нов антикорупционен закон не е нещо ново, те настоявали за такъв още миналата година.

Левицата е на мнение, че настоящият модел на антикорупционен закон дава своите дефекти.

"И тогава, и сега оставаме на същото мнение, че трябва различни власти заедно да имат своите представители там, за да има взаимен контрол на институциите", заяви соцводачът и допълни, че не трябва да има управляващи, които да си назначават хора, които да ги контролират.

Борисов отказал да прави предизборен подарък на Корнелия Нинова

Борисов отказал да прави предизборен подарък на Корнелия Нинова

По време на КСНС чул преразкази

Според Корнелия Нинова президентът трябва да бъде този, който да назначава хора в КПКОНПИ. Въпреки исканията си и за изпълнението на които се изисква законодателна промяна, социалистите не мислят да се върнат в Народното събрание. Нинова натърти, че Пламен Георгиев е бил избран от мнозинството, а БСП тогава са гласували против. И сега, по думите на Нинова, управляващото мнозинство променя закона за Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ за "специален човек".

Социалистите категорично заявиха, че няма защитени лица, с което призовават институциите да прилагат законите еднакво към всички независимо от политическата принадлежност, за Лозан Панов и за Валери Жаблянов.

На въпрос как ще коментират различията в изказванията на премиера и на президента след КСНС, Нинова ги определи като "ясна разделителна линия между статуквото и промяната". Тя поясни, че "премиерът-мнозинството-ДПС-ОП и ГЕРБ лично защитават настоящето статукво с думите "всичко е наред, взели сме мерки, взели сме оставки".

Изпълнителното бюро на БСП вече е обсъдило случая с Валери Жаблянов и смятат, че има огромната разлика между неговия случай и този на ГЕРБ, тъй като управляващите са придобили апартементите си, възползвайки се от властта.

Корнелия Нинова станала свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти

Корнелия Нинова станала свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти

Чула обвинения към медиите, но не и към самите политици

"Докато управляват, променят закони за определена фирма, която им връща апартаменти. Докато управляват и са в позиция на силата, пускат жалби срещу определена фирма, за да я притискат и изнудват", атакува Нинова управляващите.

По думите й не става въпрос само за закупуване на апартаменти, а за политическа търговия с влияние на управляващите. От левицата искат да знаят за какъв морал в политиката може да се говори, когато заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов твърди, че нямало кой да го накаже.

Нинова влиза с три предложения на КСНС

Нинова влиза с три предложения на КСНС

Искат промяна на правомощията на главния прокурор