Не приемам ведомствата да се коментират едни други по медиите.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, помолен да коментира изказванията на вътрешния министър Цветан Цветанов за шефа на митниците Ваню Танов и дали той е доволен от работата му.
Затова и той е разпоредил на министрите да спрат да говорят по медиите с квалификации.

Борисов посочи, че оценката за работата на Танов се прави на базата на събраните приходи.
"Няма тема, няма олигарх или каквото и да било да не съм разпоредил на Танов работа докрай", изтъкна министър-председателят.
Дал съм карт бланш да си върши работата. Разпоредил съм всичко, което достигне до него, да бъде дадено на прокурор, без значение на кой, какви имена и в какво е замесен, допълни още Бойко Борисов.

Ако Танов не се справи, премиерът ще иска обяснение защо шефът на митниците не си е свършил работата.
Надявам се, че ще го направи", посочи обаче Бойко Борисов.
Една от целите, които си поставя правителството, по думите на премиера, е да се "постави на място организираната престъпност".

Министърът на финансите Симеон Дянковот своя страна заяви, че е доволен от Ваню Танов. "Той ще остане директор на митниците", категоричен бе финансист номер 1.

Според него съвсем нормално е в първите месеци от скок на акциза да има по-малко приходи в хазната.
После според него нещата се нормализират - „Този период трябва да се изживее", смята финансовият министър.

Мнението му е да не се променя отново акцизът на цигарите надолу, но и обеща поне 3 години да не се вдига. Припомняме, от БСП поискаха понижаване на акциза, което ще доведе до намаляване и на контрабандата на цигари.
Данков каза също така, че правителството на ГЕРБ е заловило 40 милиона къса контрабандни цигари. За сравнение, през миналата година са конфискувани 1,4 милиона къса.

Финансовият министър коментира и изказването на президента Георги Първанов, че страната ни трябва да се поучи от страни като Бразилия, Перу, Доминиканската република.

Пред медиите финансовият министър извади данни от 2009 на ООН за тези страни.
През 2009 икономическият растеж на Бразилия е 0,2%, 0,8% на Перу, а за Домениканската република няма данни за миналата година.

Дянков посочи като пример за съпоставка и данни за средния икономически растеж за периода 2000-2009. От тях става ясно, че 3,3% е средният икономически ръст на Бразилия, Домениканска република - 5,3%, Перу - 5,1% и България е с 4,6%.
"Няма кой знае какво да научи българското правителство от тези страни", коментира Дянков.

Няма магия за избягване от кризата за хората, които разбират от икономика, допълни той.