В тази пандемия спасението на държавата в следващите една-две години е и най-непримиримите врагове и опоненти да работят заедно, за да се измъкнем от кризата. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Симитли.

По негови думи шансът да се запазим е единството, защото съединението прави силата.

Министър-председателят посочи, че във времето на финансова, икономическа и здравна криза трябва да сме максимално солидарни. Добрите икономически резултати на страната ни, които бяха поддържани в последните години, позволяват правителството днес да оказва необходимата подкрепа и на гражданите, и на бизнеса, изтъкна той.

В Симитли премиерът беше посрещнат от кмета на града Апостол Апостолов, както и от кметове на населени места от региона, избрани с различна политическа подкрепа. Там той разгледа на място изградените нови стадион и многофункционална зала с 600 места за редица видове спорт на закрито, до които са разположени административна сграда и плувен басейн.

Освен това в региона с финансовата подкрепа на правителството се работи по редица проекти.

Борисов показа отвореното Банско на здравния министър
Обновена

Борисов показа отвореното Банско на здравния министър

Премиерът е горд, че българските планински курорти са отворени

За 2020 г. правителството отпусна на община Симитли близо 5 млн. лв., като от тях 2 млн. лв. са предназначени за ремонт на улици на територията на общината. Близо 1 млн. лв. са одобрени за аварийно-възстановителни работи по изграждане на подпорна стена, а още 1,1 млн. лв. бяха отпуснати за почистването, реконструкцията и укрепването на няколко дерета в града.

В края на годината кабинетът одобри и трансфер в размер на 800 000 лева за ремонт, обзавеждане и оборудване на два центъра за настаняване от семеен тип за лица с умствена изостаналост с капацитет 30 места.

Борисов посети и училището в Симитли, където преподаватели заявиха, че приветстват двойното увеличение на възнагражденията им, постигнато в рамките на мандата на правителството. Над 1 милиард лева бяха вложени и в подобряването на образователната инфраструктура, бяха обновени и сградите на детските градини.

Кантарджиев очаква до август 1,5 милиона ваксинирани

Кантарджиев очаква до август 1,5 милиона ваксинирани

Можем да регистрираме и руската ваксина, но за това трябва да бъде подадено искане

Премиерът подчерт, че повишение на заплатите се предвижда и за преподавателите във висшите училища. В момента пък управляващите работели за следващите 4 години и в здравната система да се получават по-високи доходи. Той посочи, че всеки месец продължава изплащането на допълнителните средства от държавата за медицинските екипи на първа линия в битката с коронавируса, както и подкрепата за пенсионерите.

От своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който беше заедно с премиера, заяви, че ваксинацията срещу коронавируса у нас протича успешно, а от другата седмица ще има възможност да започне имунизацията на учителите, които желаят да им бъде поставена ваксина.

За радост броят на оздравелите от коронавируса всеки ден трайно се увеличава, все по-малко са пациентите в интензивните структури, изписват се повече българи, и то при най-меките мерки, изтъкна Борисов.

Излекуваните от COVID-19 пак са повече от новите случаи

Излекуваните от COVID-19 пак са повече от новите случаи

56 души са починали за денонощие