Снимка: Emaxpress

Премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат спрени протоколните и представителните разходи, които се използват от администрацията на Министерския съвет при визити на официални гости и делегации.

С това решение се отменя заповедта на предишния министър-председател Сергей Станишев, съобщиха от правителствената информационна служба.

Справка от финансовата дирекция показва, че досега администрацията на Министерския съвет реализира 7 000 лв. месечни разходи за аранжиране на цветя и за служебен бюфет. С новата заповед тези средства ще бъдат спестени.

Без право на представителни разходи ще бъдат служителите, които досега са имали това право, включително и премиерът, като при нужда те ще са за собствена сметка.

Министър-председателят настоява всички бюджетни организации да ограничат максимално представителните разходи.

Само в Министерския съвет са харчени за кафета, води и цветя над 100 000 лв. за година, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Разлог.

Той присъства на откриването на Международна киноложка изложба, организирана от Българския киноложки клуб. Борисов е почетен председател на клуба.

Във връзка със спирането на протоколните и представителните пари в МС премиерът каза, че от това ще се спестят стотици хиляди на държавата.