Много съм доволен от начина, по който работят и Столична община, и Министерство на екологията. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като на връх рождения си ден откри реконструираната пречиствателна станция в Кубратово.

Премиерът се похвали, че в сряда ще открие пречиствателна станция и в Троян. „Проектите, които сме започнали, сме си ги завършили с европейски пари, с европейски надзор," похвали се той и допълни: „Почти всяка седмица откриваме нова пречиствателна станция."

Според него подобни съоръжения като станцията в Кубратово ще превърнат България в европейска държава.

По случай рождения си ден от инвеститорите на реконструираната пречиствателна станция Борисов получи аквариум с рибки, които след това бяха хвърлени в един от каналите като доказателство колко чиста е пречистената вода в станцията и му пожелаха да му върви по „софийска вода."

Другото пожелание, което получи е да бъде мъдър като рибите.

Министър-председателят коментира и вчерашните вътрешни избори в Синята коалиция: „Никога не се меся в работите на други партии", заяви той и изтъкна, че винаги е работил добре с десните, които при управлението на ГЕРБ са имали зам.-кметове в столицата.

Тъй като премиерът все още не знае крайните резултати, той коментира: „Който и да е кандидатът, с всички съм работил и са добри приятели."

Радостно е, че и много роми минават вече към Синята коалиция, което е добре, защото ще ги дръпнат от другите партии. Това е много добре, защото така се интегрират в европейски партии и затова се радвам много, подчерта Бойко Борисов.

Припомняме, неофициални данни за изборната активност сочат силен цигански вот на предварителните избори в Синята коалиция вчера.

Попитан как гледа на появата на жената с най-дългите крака в света Адриана Склераникова точно за рождения му ден премиерът каза: „Тя не е дошла заради мен. Може би е чула колко добър футболист съм," каза той и запита: „Знаете ли колкото български жени имат дълги крака - много."

Министър-председателят приветства инициативата на екссъпругата на футболната звезда Кристиан Карембьо за минералните извори и изтъкна, че София е имала 45-46 минерални извора, а в страната те са над 600.

По думите му това е огромен природен ресурс и всяка инициатива, която може да привлече инвестиции е добре дошла за нас. Премиерът изтъкна, че българската минерална вода е истинската минерална вода.

Екоминистърът Нона Караджова посочи, че в резултат по проекта годишно ще се пречистват над 150 милиона кубически метра отпадъчни води.

Тя похвали Столична община, посочвайки че е една от най-активните общини, която се възползва от средствата от ЕС във ВиК сектора.

Столичният градоначалник Йорданка фандъкова от своя страна благодари за добрата работа с ековедомството. По думите й над 22 милиона евро са инвестирани в този проект и това са европейски средства по програма ИСПА.

Фандъкова каза още, че през 2011 година в столицата ще бъдат изградени над 37 километра канализация и 27 километра водопроводи.

Станцията е проектирана през 1973-1975 година и е построена през 1984 година, като е обновявана неколкократно.