Операцията в Сирия трябва да спре. Това заяви премиерът Бойко Борисов след разговора при държавния глава. Съветът по сигурността, който се събра тази сутрин в Министерски съвет, се премести от другата страна на "Дондуков". Борисов аргументира решението с това, че би било добра идея да запознае държавния глава с настоящата ситуация по границата, работата на Външно министерство и специалните служби, както и с това какви са опасенията на държавата, включително и с най-лошия възможен сценарий.

Има нула натиск към страната ни откъм турската граница. Нищо извънредно няма, успокои още министър-председателят.

Според него рискът от хуманитарна криза заради ситуацията в Сирия е много голям. Възникне ли хуманитарна криза, това означава нарастване на мигрантската вълна, отчете Борисов. Само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт, убеден е премиерът.

Няма да се вземат допълнителни мерки от страна на държавата, защото досегашните действали идеално. Ако възникнат извънредни ситуации - вече са проведени обучения между МО и МВР за реакция.

Срещата с Румен Радев, по думите му била много приятна.

Иначе премиерът посочи, че при едни санкции срещу Турция страната ни ще загуби милиарди лева.

Бойко Борисов припомни, че Турция все пак е член на НАТО и южната ни съседка е коментирала активизиране на член 5. Искаме конфликтът да свърши незабавно, подчерта той. Турция трябва да спазва споразумението с ЕС и Борисов е доволен, че с нас тя го спазва на 100%.