"Това, което очаквах, това се случи, но Европейският съюз винаги е бил диалогичен. Важно е да има Брекзит с правила, затова се направи и този компромис - 22 май е крайната дата, защото след това вече Великобритания трябва да отиде на избори".

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти преди работната сесия на Европейския съвет в Брюксел, на която бе решено 22 май да е крайната дата за излизане на Великобритания от ЕС.

По думите му, европейските лидери са направили този компромис, за да се даде шанс на британския парламент да вземе решение.

Борисов готов да вкара контразакон, ако има нарушение за апартаментите на властта
Обновена

Борисов готов да вкара контразакон, ако има нарушение за апартаментите на властта

Ако обществото каже, че не иска небостъргачи, премиерът готов да приеме това

Докато във Велико Търново вторият в ГЕРБ - Цветан Цветанов, обясни, че флагман на атаката за новия му апартамент бил президентът Румен Радев, в Брюксел премиерът Бойко Борисов увери, че винаги е търсил институционална диалогичност с държавния глава.

"Аз лично съм ходил при президента и съм му докладвал и за терористичните актове, и за това което правим в икономиката, за инвеститорите - да е запознат. Лично аз - два пъти, не го шумим, защото е война. Но в същото време, защото е институционално, за което му благодаря, след това пратих специалните служби с детайлите да го запозная", коментира още премиерът Борисов.

Никой не печели от Брекзит според повечето българи

Никой не печели от Брекзит според повечето българи

Всички губим от развода

Запитан за отношенията на страната ни с Китай, премиерът заяви, че Европа иска реципрочност по отношение на Китай. Той припомни, че България бе домакин на форума "16+1". 

"Китай е вторият търговски партньор след САЩ на Европа. Стокообменът между България и Китай минава вече 4,5 млрд. лева и хубавото е, че и вноса и износа нарастват", заяви Борисов във връзка с предстоящата среща на върха ЕС-Китай на 9 април.

Търговските преговори между САЩ и Китай навлязоха във финалната си фаза

Търговските преговори между САЩ и Китай навлязоха във финалната си фаза

Пекин е оттеглил някои търговски предложения

По думите му, пет хиляди души се обучават на български и на китайски. "Премиерът им беше 4 дни в България, дадохме добър тласък в тези отношения. Важно е отношенията САЩ-Китай да са развити, за да се развият тези големи обороти. Въпросът е Световната търговска организация (СТО) и казусът със съда и тогава можем да бъдем спокойни", каза Борисов.

Борисов е обсъдил проектите за пренос на газ с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини и премиера на Гърция Алексис Ципрас, каза той самият.

"Златен шанс ни се дава, построявайки интерконектора с Гърция", подчерта Борисов. Той изброи и възможностите за доставка на газ от Египет, Държавата Израел и Кипър. "Ако ние имаме готов интерконектор, на юг-север се създава още една възможност за газопренос", е казал министър-председателят пред кипърския си колега.

Гърция одобри строежа на газовият интерконектор с България

Гърция одобри строежа на газовият интерконектор с България

Разрешението представлява важен напредък по проекта