"Спокоен съм за България, когато на Коледа районния мюфтия и дядо Владика Йоан са тук сред вас. Това е най-ценното, което може да имаме". Това заяви пред жителите на Хитрино премиерът в оставка Бойко Борисов, който посети пострадалото село, цитиран от БНР.

Жителите на Хитрино още днес влизат в селото
Обновена

Жителите на Хитрино още днес влизат в селото

В 14.00 часа ще могат да влязат, обяви Бъчварова

В Хитрино бяха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и районният мюфтия Месуд Мехмедов. В разговор с кмета на Хитрино Нуридин Басри, Борисов се запозна с хода на възстановителните дейности в селото. След това той посети ритуалната зала в Хитрино, където заедно християни и мюсюлмани се бяха събрали за празника.

Председателят на Общинския съвет в Хитрино Мустафа Ахмед връчи на Борисов решението на местния парламент, с което той беше обявен за почетен гражданин на Хитрино, заради изключителния му принос за преодоляване на щетите от тежката влакова катастрофа на 10 декември.

Животът в Хитрино постепенно се нормализира

Животът в Хитрино постепенно се нормализира

Хората се завръщат по домовете си

"Отпуснатите и събрани средства за Хитрино са достатъчни", каза още Борисов и допълни, че с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ са се разбрали през пролетта да се срещнат в селото на новото спортно игрище, за което също има отделени средства.

Припомняме, на 10 декември т.г. на гара Хитрино цистерни с пропилен и пропан-бутан се обърнаха, последва взрив и пожар. Жертвите са 7, много домове са разрушени или силно пострадали.