Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я коментирах и вчера, и днес. Право на президента и на премиера е да се разберат за служебните министри в правителството, а наше право е да повишим заплатите в армията, да приключим проблемите в енергетиката, свързани с Маришкия басейн. Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на Партийния дом.

Той няма никакви очаквания от срещата между президента Румен Радев и служебният министър—председател Димитър Главчев, даже не знаел, че се срещат. Тяхна работа било да предложат друг служебен външен министър, различен от Стефан Димитров и Даниел Митов. Борисов отказа да се намесва по темата за служебния външен министър с аргумент, че е имало голяма маса от партийни кадри, които са били назначавани от президента Румен Радев в неговите служебните кабинети - на Стефан Янев и на ПП, които впоследствие прераснали в партии.

ГЕРБ ще подкрепят всички комисии, които се предлагат - за газовия хъб "Балкан", за "Лукойл", за "Боташ" на извънредно заседание.

На въпрос дали след предсрочните парламентарни избори ще работи отново с ПП-ДБ, Борисов заяви, че всичко зависи от формацията на Кирил Петков и Христо Иванов. Те не реагират нито по министрите, които бяха в служебните кабинети на Радев, не реагират за сегашния министър на външните работи, а срещу човека от тях, който взех - Дани Митов и го направих зам.-председател, за да можем да имаме мост. Много интересно е, че и за техните министри в правителството си мълчат, а считат, че им се полага, за техните областни управители също считат, че им е в правото да ги имат, а за какво е това право - не знам", коментира с ирония Борисов.

Той обвини и медиите, че са много дружелюбни към ПП-ДБ и не ги питат за техните министри в служебния кабинет. "Всеки ден е свързан с външния министър Митов и не е честно това, просто не е честно", обиди се Борисов.

Запитан за думите на директора на БНБ, че страната ни не е готова да влезем в Еврозоната в планирания срок от бившия финансов министър Асен Василев, Борисов напомни, че преди 3 години държавата покривала всички критерии, влязла в Европейския банков съюз, чакалнята на Еврозоната и с Хърватия щели да сме заедно в Еврозоната. Причината да не сме в Еврозоната се корени отпреди 3 години, сега само можем да чуваме негативни вести. Асен Василев не е причината, а причината са хората, гласували през последните 3 години за тези хора, заяде се Борисов с парламентарната група на ПП-ДБ.

ЕС подкрепя България за еврозоната от 2025 г.

ЕС подкрепя България за еврозоната от 2025 г.

България е изпълнила три от четирите критерия, като остава само този за инфлацията