Присъединяването на България към Еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап - по-вероятен сценарий. Това заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в интервю за БТА.

Той посочи, че в режим на валутен борд централната банка има по-ограничени възможности за контрол на инфлацията поради липса на някои от класическите инструменти за това, като на този фон ролята на фискалната политика за въздействие върху цените е още по-голяма.

"Бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите", коментира Радев.

ЕК ни помага да повишим обществената информираност за приемането на еврото

ЕК ни помага да повишим обществената информираност за приемането на еврото

България и ЕК сключиха споразумение за партньорство

Според управителя на БНБ увеличение на данъците, независимо под каква форма, при конкретните условия в страната по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще увеличи сивия сектор.

Във връзка с все още отбелязващия ръст сектор на ипотечното кредитиране Димитър Радев посочи, че ситуацията на кредитния пазар внимателно се следи и анализира, като на този етап не е особено тревожна. "Предстои да разгледаме доклад на колегите от Банков надзор на база на данните за първото тримесечие, въз основа на който ще решим дали да въвеждаме допълнителни мерки или не", добави Димитър Радев.

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Димитър Радев посочи за една от причините колизията с европейското и националното законодателство

Той каза още, че БНБ и банковият сектор са в много напреднал етап от подготовката за въвеждане на еврото. Ние инвестираме сериозно в този процес и постигаме конкретни резултати и като институционална рамка, и като капацитет, и като логистика. Разбира се, има още какво да бъде направено", обясни Радев. Той допълни, че БНБ представя подробна информация на сайтта си и чрез други платформи.