Във всички случаи, при които е направен опит, при първите индикации, когато аз разбирам, следват незабавни оставки и отстраняване от всички постове. Това заяви премиерът Бойко Борисов в ефира на Нова Телевизия в кратък коментар относно оставките в редиците на ГЕРБ.

Припомняме, вчера от заеманите постове се оттеглиха Светлин Танчев и Пламен Цеков. Оставките на двамата депутати са следствие от скандала, който се развива в последните месеци след публикация в "Държавен вестник".

Премиерът подчерта, че бързата реакция на партия ГЕРБ при всяко съмнение за прокарване на някой лобистки закон, е предотвратила приемането му. Нито едно вредно последствие не е настъпило, заяви Борисов. Как ще мине - като разбера, коментира той.

Всички, които досега сме свалили от поста, са признали вината си, каза още Борисов.  

Иначе министър-председателят потвърди, че Анастас Анастасов ще бъде избран за зам.-председател на Народното събрание. Председател и зам.-председател на здравната комисия стават съответно Десислава Атанасова и Геновева Алексиева. Председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове става Моника Панайотова.

Meждувременно парламентът избра Анастас Анастасов за заместник-председател на Народното събрание на мястото на Лъчезар Иванов. 161 депутати подкрепиха предложението на ГЕРБ, двама бяха „против", а петима гласуваха "въздържал се".

Според министър-председателя обаче Пламен Цеков, който заемаше поста зам.-председател на комисията по здравеопазване, е бил подведен и наказанието му е пресилено.

Борисов отправи критики към предните двама участници в сутрешния блок - Петър Курумбашев от БСП и Ваньо Шарков от СДС. По думите на премиера те нямат право да коментират ГЕРБ и „да му дават акъл".

Да си спомнят безобразията на СДС, безобразията на БСП, по месеци се точеха скандали и накрая си отиваха, без да разберем какво е станало, коментира той и добави, че именно лобиските закони, прокарани от тези две партии, са съсипали икономиката на страната.

В тази връзка Борисов припомни и факта, че след като Румен Овчаров е бил остранен от поста министър, е станал председател на парламентарна комисия.

В ефир премиерът изрази видимото си недоволство от избраната негова снимка, която илюстрираше телефонния разговор с водещия. След като коментира, че екипът на телевизията е могъл да избере някоя друга, на която той е избръснат и не играе мач, фотографията беше сменена.