"Едно е да копаш на София Тех Парк, друго е на Родопите.". Така премиерът Бойко Борисов коментира първата копка по изграждането на суперкомпютъра.

Ние тук правим нещо, което никой друг на Балканите не го е направил, обясни експрезидентът Росен Плевнелиев на министър-председателя Бойко Борисов.

Завиждат ли ни в Гърция, запита Борисов, а Плевнелиев му отговори, че много ни завиждат. Плевнелиев бил 10 дни в Гърция и му се обадил министъра на Северна Македония и Тракия какво прави България с този суперкомпютър. "България е 10 години напред от Гърция", похвали се той като цитира думите на министъра.

"А идваме от място, където сме 50 години назад от тях. 50 години немат пътища, села по 4-5 хиляди души - разкошни хора, строим пътища, радват се много, училища много строим", обясни Борисов за инспекцията си във Велинградско.

Плевневлиев доволен, че София ще разполага с най-мощния суперкомпютър

Плевневлиев доволен, че София ще разполага с най-мощния суперкомпютър

Само след седмица ще направим инвестиция за 75 млн. лв

А за суперкомпютъра, премиерът добави, че от най-изостаналите региони бързаме да наваксаме, да сме водещи не само Балкански лидер, но и в тази част на Европа. "Те са пет такива компютри, мощна енергия. Тука офиси на Световната банка", похвали се Борисов и посочи, че утре предстои да бъде открит немски завод в Пазарджик.

Колкото и да им е криво, се случват такива неща, които не са си мислели, че може да им се случат, доволен е Борисов за намерението на чужди компании да инвестират в България. "Цял свят знае, че сме добри сега и малко да се отпуши икономиката в света и ще видиш как ще дойда тука. Само този суперкомпютър не само за медицината, а за всичко в рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи", по мнението на Бойко Борисов. Според него много професори и доктори ще станат на суперкомпютъра (техниката ще улесни техния научен труд и професионално развитие - б.р.).

Плевнелиев понечи да обясни на премиера какъв е най-модерният начин на управление, Борисов го прекъсна и се учуди: "Ама и паркинг ли направихме тука?" "Помниш ли, понеже ти си много красноречив, седяхме двамата на една ливада един час ми говори за тоя "Техно парк" и за казармите какво може да стане. Мария (Габриел - б.р.) още тичаше по поляните в Гоце Делчев като малко дете, но времето мина и може действително да се похвалим, че зад нас ще станат неща, които не ни е минало през акъла", доволен е Бойко Борисов.

Колко труд ни е струвало, но да благодарим на професорите. Да се знае, че с 16 млн. лв. България е участвала за суперкомпютъра, посочи Борисов и отказа да отговори на журналистически въпрос дали има натиск върху БНТ за тяхното отразяване на новините.

Борисов не води война, но всеки ден си снимал гардероба и шкафовете

Борисов не води война, но всеки ден си снимал гардероба и шкафовете

Като отговори на журналистически въпроси вечерта, медиите реагирали, че има война

Борисов запита и кога свършва ретоградния Меркурий, а учените му отговориха, че приключва на 12 юли. Значи по-добре не започвайте до 12 юли, защото не трябва да се започват нови работи. От 12-ти карайте, заравнете площадката и вижте какво е положението, заръча премиерът.

След като представиха на Борисов инвестиционните намерения за развитието на София Тех Парк, той извика финансовия министър Владислав Горанов да обясни. "Днес в една дупка така дръннах, че като си удари глава (Горанов, бел.ред.) в тавана на колата и вика за това ли ме взе, боли ме главата и не мога да мисля. Вика, ти ме повреди и край", разказа Борисов.

Той увери, че през настоящия месец ще бъдат направени Родопите, а за суперкомпютъра имало време. Борисов запита и пиарите на Столична община кой е по-добър кмет - той или Йорданка Фандъкова.