Идеята за "София Тех Парк" е всичко друго, но не и идеята да се похарчат пари на парче. Ние ще изградим един от най-мощните суперкомпютри на Балканите. В това увери президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

"София Тех Парк" е един от най-смислените проекти, който е направен. България прави нещо, което никой друг не прави - интегрирана визия и механизъм за сътрудничество на всички по веригата. След не повече от 3 години в "София Тех Парк" ще има поне 5 000 работни места, отбеляза Плевневлиев.

Днес мечтаем и правим най-мощния на Балканите суперкомпютър. Продължаваме да мечтаем, защото само след седмица ще направим инвестиция за 75 млн. лв. Продължаваме да мечтаем, че тук отново ще направим първа копка на сграда, която ще бъде образователен център, изтъкна Росен Плевнелиев.

Продължаваме да мечтаем, защото знаем, че София Тех Парк ще надгради своята инфраструктура, каза президентът и гарантира, че има доказателства, че столица има визия и не работи на парче.

Борисов за суперкомпютъра: Едно е да копаш в София Тех Парк, друго в Родопите

Борисов за суперкомпютъра: Едно е да копаш в София Тех Парк, друго в Родопите

Разпореди да строят след като мине ретроградният Меркурий

Eврокомисарят по цифрови технологии Мария Габриел коментира, че ключовите думи за суперкомпютъра са стратегически инвестиции в производство, но и в умения. Днешният проект е символ на това как България и Европа могат да се позиционират в бъдещето, и още сега, в настоящето. Проектът е символ и на постоянството, изтъкна еврокомисарят. Освен символ на постоянство, екипна работа този проект е символ и на предвидимост.

Днешният пример с коронавируса показва колко суперкомпютрите са тези, които могат да ни дадат дълготраен изход от настоящата ситуация, каза още Мария Габриел. Проектът дава перспектива, защото с постоянство и предвидимост може с конкретика да бъде изпълнена перспективата, отбеляза тя.

Перспективата е млади, можещи и знаещи всички заедно да имат перспектива в България, завърши българският еврокомисар.

Премиерът Бойко Борисов също пристигна от инспекция във Велинград за първата копка за изграждането на суперкомпютър.

Министърът на икономиката Емил Караниколов подчерта, че без помощта на общината и на науката нямало да се справят. Безспорно позиционирането на суперкомпютъра в София не е просто имидж за България. Суперкомпютърът ще бъде изграден, благодарение на всички, но бизнесът са тези, които ще работи с тази информация - за това използвайте го и го натоварете на 100%, настоя Караниколов.

Борисов не води война, но всеки ден си снимал гардероба и шкафовете

Борисов не води война, но всеки ден си снимал гардероба и шкафовете

Като отговори на журналистически въпроси вечерта, медиите реагирали, че има война

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че инвестициите в технологиите, образованието и иновациите са пътят на София. "Благодаря на премиера Бойко Борисов, който прегърна от самото начало тази идея, защото има огромна подкрепа от всички. Ангажиментите са поети и това означава, че след първата копка ще имаме резултат", категорична бе тя.

Важно е да помним фактите, историята, за да можем да вървим напред, да знаем на какво и на кого разчитаме. Оттук нататък предстои нещата да се случат, средствата са защитени и строителството започва. Необходимо е технологията на суперкомпютъра да се използва, настоя столичният кмет. Тя се надява науката и бизнесът ръка за ръка да развиват страната ни.