Министър-председателят използва част от днешното правителствено заседание за коментар по темата „свински опашчици” и гражданските арести на мигранти.

Никой никога не е казал на някого, че има право да арестува извън закона.

С тези думи премиерът Борисов се противопоставя на опита да се насити общественото пространство с целенасочени, както сам той ги определя, внушения за така наречените граждански арести.

Искат главният прокурор да разследва Борисов за „свинските опашчици”
Обновена

Искат главният прокурор да разследва Борисов за „свинските опашчици”

БХК сезирали Цацаров за гражданските арести

Премиерът припомня като валидни думите си, че всеки сигнал на български граждани е добре дошъл до органите на реда, но: „Не съм призовал никой да ходи да бие, да връзва или да тормози, когото и да било”.

Борисов припомня българската граница, оградена с кльон, от времето на Студената война, но заявява, че това вече е невъзможно. Невъзможно е и на всеки метър да се сложи граничар и войник. По думите му обаче всеки, който минава зелената граница, е нарушител.

Низамов отказва съдействие на следствието за "гражданските арести", оставят го 72 часа в ареста
Обновена

Низамов отказва съдействие на следствието за "гражданските арести", оставят го 72 часа в ареста

Петър Низамов отказа да разпознава участници в "гражданския арест"

„Никъде, повтарям, по никакъв начин не съм толерирал, няма да толерирам паравоенни формирования или групи, които проявяват нехуманно отношение и нарушават закона. Никое беззаконие няма да бъде толерирано от държавата”, е категоричен Борисов.

Премиерът обяснява, че охраната на границата изисква огромен финансов ресурс, но е направено всичко по силите на правителството, включително припомня организираните учения и допълнителния състав от 300 военни, който се изпраща на юг.

Според Борисов обаче има кампания, която цели „в Европа да чуят, че в България тормозят бежанците и не се справяме на границата!” Той обаче не разбирал, при усилията, които се полагат, този „мазохизъм и желание” да се повдига тема, която да очерня България.