Правителството заедно с българските граждани да действаме като юмрук срещу пандемията. За това е призовал премиерът Бойко Борисов по време на работно онлайн съвещание с членовете на правителството. Премиерът разпореди всеки министър на бъде на първа линия неотстъпно в своята сфера, съвместни действия на държавните институции при най-строга организация, ред и пълна мобилизация.

"Това правим в момента - с финанси, с икономика, с мерки. Никакво колебание", обяви той.

Борисов разпореди на министъра на здравеопазването пред всяка болница у нас, както държавна, така и частна, да се организират изнесени пунктове, в които докараните пациенти бързо да бъдат диагностицирани и насочени към необходимата им медицинска помощ. "Ползвате всичко - пожарни, полиция, облеклата." По думите на Борисов финансовият министър Ананиев е подсигурил абсолютно всичко финансово.

Също така премиерът иска: "Лекарства - всякакви видове за всякакви болни. Всичко това трябва да се прави незабавно."

Той добави, че е важно българските граждани да бъдат информирани, че ако са били контактни на лица с COVID-19, следва да се самоизолират незабавно.

Вариант за Борисов хотелски бази и санаториуми из страната, които са към НОИ и МЗ, също да се използват за настаняване на болни, за да може да се намали натискът върху болниците, където това е възможно.

"Животът трябва да върви", изтъкна Борисов и добави - "аз съм убеден, че все пак март-април ще имаме ваксини, ще имаме нещо, което ще спаси света и ще тръгнем напред".

Също така е важно да не спират съдебните процеси и където е възможно институциите да функционират онлайн. "Държавата не трябва да бъде затваряна. В много държави това е лесен подход - локдаун, затваряме, най-лесно, най-чисто. Ние трябва да убедим хората с разум", заяви премиерът.

Борисов се хвали с екшън плана за справяне с кризата от COVID-19

Борисов се хвали с екшън плана за справяне с кризата от COVID-19

Планът стъпвал на 4 основни цели

"Хората трябва да разберат, че са взели правилното решение и това, че не подадохме оставка е било само за тяхно добро. Да се мъчим в най-тежкото време, но да ги спасим и ще ги изведем и от здравната, и от финансовата, и от икономическата криза". Припомняме, че вчера, на 116-тия ден от протеста от "Отровното трио" обявиха, че прекъсват ежедневните демонстрации, но натискът ще продължи.

По думите му трябва да продължат социално икономическите мерки и да има приходи в бюджета. "България с ИТ технологиите, с всичко това, което се прави в ИТ сектора, в икономиката ще дръпнем по-бързо от останалите. Но да запазим и хората - това искам от вас", обясни той на правителството.

Борисов посочи още, че в този труден период е от голямо значение взаимодействието и с местната власт. "Помагайте на кметовете с всичко, каквото може", разпореди се Борисов на министрите и добави, "всичко трябва да работи, но хората трябва да се пазят, маски, дистанция, за да не спре животът".

БСП вижда тотален провал на правителството във връзка с COVID кризата

БСП вижда тотален провал на правителството във връзка с COVID кризата

"Правителството трябваше да развърже малко кесията, но не по този елементарен начин - през прозореца на джипа"