Правителството се провали изцяло в предлагането на социално-икономически пакет от мерки срещу последствията от Ковид кризата. Хората се опасяват от ново затваряне на държавата, защото знаят, че ако са оцелели при първото извънредно положение, най-вероятно ще трябва да хлопнат кепенците завинаги при второ такова. Това коментира говорителят на парламентарната група на БСП Александър Симов пред БНТ. 

"Точно тук е ролята на управлението - трябва да направиш така, че ако обявиш затваряне на държавата, хората да не мислят как да оцелеят, как да осигурят децата си, дали ще имат работа след това. В тази ситуация правителството трябваше да развърже малко кесията, но не по този елементарен начин - през прозореца на джипа, и да им даде реална помощ в така непредвидима ситуация", изтъкна Симов.

БСП се готви за избори и да управлява

БСП се готви за избори и да управлява

Председател на предизборния щаб е Георги Свиленски

"Когато обсъждаме Бюджет 2021, трябва да върнем лентата 6 месеца назад. В момента, в който трябваше да се помогне на хората при първата вълна на коронавируса, тогава лексиката на управляващите беше съвсем друга - тогава Бойко Борисов излизаше и казваше, че не можело да се харчат така лесно готови пари - и затова мерките бяха така ограничени. Каква е разликата сега - наближават избори. Върху този бюджет трябва да се сложи един печат - това е предизборен бюджет, направен с идеята управляващите да си купят някакви гласове за изборите. Аз смятам, че сметката им е грешна, защото с 50 лв. към пенсиите или с отвързването на кесията по личното усмотрение на премиера - вече трудно могат да се намерят хора, които да им се вържат на елементарните политически номера", подчерта представителят на БСП.

По отношение на бюджета за здравеопазването той коментира: "В здравеопазването така и не бяха предприети необходимите реформи. Всяка година се увеличават парите за здравния бюджет, но не виждаме да се увеличава ефективността на здравната система. Десет години безвремие и имитация на реформи ни докараха дотам, че утре да дадем и 300 млрд. лв. на здравеопазването, това няма да се отрази на обикновения човек и неговата сигурност, че като отиде на лекар, ще получи качествена медицинска грижа."

По думите на Симов голямата реформа, която трябва да се осъществи в здравеопазването, е, че болниците не могат да продължават да бъдат търговски дружества: "Не премахнем ли тази порочна търговия в здравеопазването, до утре можем да си говорим какво е грешно в здравната ни система и то все още остава грешно."

БСП прави анализ на министерствата в кабинета "Борисов"

БСП прави анализ на министерствата в кабинета "Борисов"

Само изпълними политики без популизъм очаква Нинова от съветите на столетницата