По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Обсъдени бяха актуални въпроси на двустранното сътрудничество, включително в енергийния сектор, съобщава Кремъл.

По информация на МС на България, двамата обсъждат разпространението на вируса COVID-19. Борисов отбелязва мерките, които държавата ни е предприела за справяне с коронавируса. "За броени дни българската индустрия се реорганизира, за да произведе и осигури необходимите защитни облекла за медицинските екипи в цялата страна. Прилагаме всички утвърдени от световната медицинска общност мерки за ограничаване на заболяването", обяснява Борисов на Путин.

Борисов пита, дали България може да закупи от Русия респиратори, които са изключително важни за лечение на пациентите с коронавирус. В хода на разговора е изтъкнато, че руските учени полагат сериозни усилия в разработване на ваксина срещу COVID-19.

Голям поклон и благодарност за габровските медици от Бойко Борисов

Голям поклон и благодарност за габровските медици от Бойко Борисов

Премиерът призова да не се поддваме на паника

По време на разговора е обсъдена и ситуацията в Сирия. Борисов подчертава, че на българо-турската граница има нулева нелегална миграция. "Продължаваме с цялата си воля да се борим за мир и добросъседство. Убеден съм, че само с дипломация могат да бъдат решени конфликтите".

Друг акцент на разговора е енергетиката. Борисов информира руския президент за напредъка по строителството на "Балкански поток", който ще утвърди ключовата роля на България в транспортирането на природен газ в Европа за десетилетия напред. До момента над 20 000 тръби се намират в строителните бази, а на пристанище "Бургас" има доставени още над 6000 броя. Общо разнесените тръби по трасето са над 140 км, от които са заварени над 120 км.

"Заинтересовани сме от продължаване на сътрудничеството с Русия в областта на природния газ, при стриктното спазване на европейските правила, с цел гарантиране на сигурността на газовите доставки за България и региона", заяви по време на разговора Бойко Борисов. Премиерът приветства постигнатото споразумение между "Газпром експорт" и "Булгаргаз" за намаляване с 40,3% на цената на доставките на природен газ за България във връзка с решението на Европейската комисия.

В телефонния разговор Путин поздрави Борисов по повод националния празник на България - 3 март.

Цената на руския природен газ пада с 40%
Обновена

Цената на руския природен газ пада с 40%

От "Газпром" днес са ни изпратили договора след преговорите заради антимонополното решение на ЕК