"Очаквана и справедлива" нарече председателят на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност Бойко Великов оценката на Европейската комисия по работата на центъра по проекта БОРКОР. Тя отговаря на състоянието и работата му, призна Великов, който е начело на центъра от около месец.

Припомняме, Центърът на противодействие и превенция на корупцията и организираната престъпност или БОРКОР бе учреден през февруари 2011 година от германски експерт по искане на кабинета на ГЕРБ.

Той е комплексен кибернетичен модел за централно планиране и разработване на ефективно действащи мерки и системи от мерки срещу корупцията.

Още тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че "важно е да се реализират политики, които да създават един стабилитет на системата на МВР", какъвто именно е БОРКОР.

От 2011 до 2013 са изразходвани 7.4 млн. лв за БОРКОР, а разходите за администрация са 2.8 млн. лв. Тези средства трябва да бъдат оправдани с конкретни резултати, а центърът да подпомага държавното ръководство с конкретни мерки и решения, посочи Великов, след което обстойно разказа какво предстои да се случи около БОРКОР, за да се отговори на критиките и препоръките на ЕК.

До 21 февруари фирма "Инит", която е изпълнител на проекта, трябва да предостави завършения му вариант, отнасящ се до сложна компютърна система за анализ. Най-късно до края на март със системата трябва да се запознаят и обучат кадрите, след което той да заработи в пълна степен. Одит на хардуера е бил извършен от "Информационно обслужване", като становище им е изключително положително.

Един от проблемите, посочени в доклада на ЕК са становищата на БОРКОР по отделни законопроекти. На съгласувателна процедура до този момент са минали 17 законопроекта, като по 9 от тях центърът има конкретни предложения, касаещи определени възможности и предпоставки за корупция в съответните текстове. Поканени са видни български юристи, които също ще се ангажират с мнения, но засега Великов не разкри имената им.

Около половината от предложенията за поправки в законопроектите се приемат от Министерски съвет и внасят редактирани в Народното събрание, като за пример Великов даде закона за митниците, където е било записано, че при напускане на службата митничарите няма да подават декларация за имотното си състояние.

БОРКОР вече ще прави коментар и след приемането на съответните закони, като ще запознава обществеността с това какво е предложил и какво на практика е прието. В момента се работи по вече действащи закони, като например тези за концесиите, подземните богатства и приватизацията, и следприватизационния контрол, където има предпоставки за корупция и "уязвими" текстове.

Създадено е ново звено, целящо да бъдат идентифицирани рискови откъм корупция зони, похвали се Великов на своята първа пресконференция като шеф.

То се спряло на пет рискови зони - европрограмите, схемите за национални плащания в селското стопанство, лекарствената политика, приватизацията и следприватизационния контрол и природните ресурси и богатства.

Центърът ще започне конкретна работа по тези рискови зони, ще събере пълна информация, ще анализира слабите места и после ще предложи мерки, обеща Великов с уговорката, че това е доста дълга и сложна процедура.

Центърът ще успее да отговори на препоръките, които е направила Европейската комисия и има потенциал, който би трябвало да се използва, но ще са необходими и структурни промени в неговите правила и правомощия, изрази надежди Великов.