Вървим категорично към нови избори, останалите въпроси - за КПКОНПИ, за шеф на КЕВР - те ще бъдат решавани в нов парламент. Това заяви Боряна Димитрова "Алфа рисърч" пред БНТ по повод последните развития в българския политически живот.

Нормално е да има вътрешни разговори, на които да се прави анализ, отчет какво е станало, но видяхме съмненията, които изгряха с пълна сила. Тя посочи два знака, които са били видни по време на преговорите. Първият - няма да има правителство, въпреки, че видяхме смирени, благи, диалогични коалиционни партньори. Нито един остър проблем не е решен, работи се за избори и въпросът е дали ще са по-рано или по-късно

Слави Трифонов нелицемерно отива на избори

Слави Трифонов нелицемерно отива на избори

Няма да подкрепи правителство на лъжци и лицемери

Това бе предшествано от думите на Нинова, че мандатът ще бъде задържан до 15 август - това показва, че има проблем. Това посочи Слави (Трифонов) - че има разминаване между думи и дела.

Втори е проблемът между програми и персонален състав. Видяхме, че тежестта на тази програма е 5-7%. Големите проблеми са персонални проблеми, втората крачка е ще има или не министри.

ГЕРБ поставиха срок на БСП или да върне мандата, или да посочи премиер

ГЕРБ поставиха срок на БСП или да върне мандата, или да посочи премиер

Извършени са 4 закононарушения за последните 24 часа

Тази седмица видяхме разногласието, каза Димитрова.

Относно преговорите социологът каза: "Ако влизаме с едни и същи обувки в една и съща река, няма начин да излезем по-сухи от тази река. Разликата е, че се разговаряше с всички, включително и с отцепниците от ИТН. Ако тази седмица бяхме видели на масата един от препъни камъните, ако такъв проблем бе решен, щях да кажа - аха, има нагласа (за съставяне на кабинет - б.р.)".

Относно казуса с КПКОНПИ, Димитрова каза, че имаше и преди това две смущаващи обстоятелства, едното е, че Бойко Рашков бе вписан персонално в програмата. Това е повече от странно, показва, че по-малко значение има програмата, процедурата, в сравнение със значението на личността. 

Христо Иванов очаква късо съединение във всеки един момент

Христо Иванов очаква късо съединение във всеки един момент

Проблемите продължават да са между ПП и ИТН

Второто нещо е спорната фигура на Бойко Рашков. "Видяхме един, меко казано, неуспешен министър на вътрешните работи, който трябва да стане успешен шеф на КПКОНПИ", каза тя и даде пример казусът с катастрофата на "Черни връх". Вече не може да броим в колко - един министър трябва да детектира, че има проблеми на ниво районни управления. Един министър, който трябва да разплита по-сложни неща, да не може да разплете едни полицейски казус, обясни социологът.

Относно думите "Ако ще правим бухалка, и ние да влезем" на Тошко Йорданов, тя каза, че не знае чии са тези думи. Духът на това показва сериозно намерение да бъде използвана тази комисия. Цялата конструкция вървеше към този модел. За много длъжности има проверка, но няма забрана да са били сътрудници на ДС. "Ако цяла седмица ме убеждават, че корабът върви в една или друга посока, но се хвърлят спасителни пояси...", опита се да опише ситуацията Боряна Димитрова. 

БСП ще държи мандата до 15 август

БСП ще държи мандата до 15 август

Отваря се процедура в НС за избор на нов председател на КЕВР

Запитана какви щети всеки от политическите участници ще понесе - защо й е на БСП да участва в дясно правителство, тя отговори, че щетите се умножават. Логиката беше задържане на мандата. Този мандат е даден да се състави правителство, а не да се решават други проблеми, обясни тя.

"Тези консултации бяха малко като игри на мълчанка, на кой първи ще му избият нервите", каза Димитрова.

Притеснява ме, че ще започне нова радикализация - кой, защо е направил записа. Даваме си сметка, че следващото управление също ще е коалиционно, радикализирането на предизборния период, означава, че след изборите ще е трудно съставянето на кабинет.

Радикализацията не води до ясни приоритети и да е ясно кой ще ги следва. Отново ли ще имаме партии на статуквото срещу партии на промяната, обясни социологът. Относно социологическите проучвания, тя каза, че това, което сега констатираме не е картината, която ще наблюдаваме следващите месеца. Бонуси печелят най-радикалните партии, допълни Боряна Димитрова.