"Демократична България" няма кандидатура за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това заяви на брифинг в сградата на парламента съпредседателят на коалицията ДБ Христо Иванов.

От своя страна другият съпредседател - Атанас Атанасов уточни, че днес парламентът е приел, че кандидатите ще бъдат проверени по съответния ред. "Ние от ДБ ще бъдем гарант, че следващия шеф на КПКОНПИ няма да е свързан с ДС", каза той. 

Христо Иванов очаква късо съединение във всеки един момент

Христо Иванов очаква късо съединение във всеки един момент

Проблемите продължават да са между ПП и ИТН

Дали Бойко Рашков ще е председател на Комисията - Атанасов определи като "бягане пред вятъра и "нероден Петко".

"Ако Рашков е свързан с ДС, няма да е председател с нашите гласове", гарантира Атанасов.

Христо Иванов определи като "лъжи и манипулации" твърденията на опозицията от ГЕРБ-СДС, че при днешното гласуване на процедурни правила за избор на председател депутатите от ДБ са допуснали до участие лица, свързани с бившите служби на "Държавна сигурност".

"Проверки на кандидатите ще има. Не по силата на това, което ще бъде записано в тези правила, а по силата на общите изисквания на закона", каза той. 

ГЕРБ поставиха срок на БСП или да върне мандата, или да посочи премиер

ГЕРБ поставиха срок на БСП или да върне мандата, или да посочи премиер

Извършени са 4 закононарушения за последните 24 часа

Днес депутатите приеха на първо четене промените в закона за КПКОНПИ. Когато те минат на второ четене може да се пристъпи и към избор на нов председател на Антикорупционната агенция, която е без такъв, след като Сотир Цацаров хвърли оставката си в началото на март месец. От "Продължаваме промяната" поставиха изискване като тест за сериозността за управление именно приемането на този закон и до този момент настояват Бойко Рашков да оглави Комисията.

Тази сутрин Корнелия Нинова свика по спешност и категорично лидерите на четирите парламентарно представени политически партии, които водят разговори за съставяне на правителство. Тя заяви, че няма да допусне БСП да стане заложник на хаотични движения на партиите, след като въпреки заявения напредък в разговорите бе обявено, че ще е нужно повече време.