В момента се намираме между тежки изпитания за страната и трябва да се избира. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков. Така и той обосновава решението на "Продължаваме промяната" да участва в разговорите за правителство с третия мандат, който се държи в момента от БСП.

Явно заради натрупано недоверие - "нагледахме се на много думи", както каза Кирил Петков, тестът за реални действия за борба с корупцията ще бъде приемането на Закона за КПКОНПИ, но на второ четене, т.е. окончателно и да бъде спазен духа на закона, заложен с промените, които предлагат от ПП. Така и Кирил Петков отговаря на заявките на "Има такъв народ", че имат намерение да прокарат собствени промени в новото законодателство.

Това би било и тест за това доколко след думите следват действия - "Следим действията, нагледахме се на много думи."

Експедитивен разговор на Асен Василев с БСП

Експедитивен разговор на Асен Василев с БСП

Започнаха преговорите за кабинет с третия мандат

Премиерът в оставка отрече с настояването на ПП Бойко Рашков да бъде назначен начело на Антикорупцията, да искат да си назначат човек за борба с ГЕРБ, както бе обвинен от опозицията. "Рашков не е специфичен човек, а човек, който наистина да се бори с корупцията, гледаме реалните действия", заяви Петков и увери, че биха приветствали да се открие човек и сред техните редици, който се е подлъгал. Затова и следващият акцент е съдебната реформа, за да не се провалят добрите решения. Като пример Кирил Петков даде решението на съда за "Евролаб" на "Капитан Андреево" и дори решението да не се увеличават заплатите на лекарите и медицинските сестри. 

Според Кирил Петков има шанс Корнелия Нинова да се справи със сформиране на правителство, тъй като се е изявила до този момент като конструктивен партньор.

На въпрос дали държат Асен Василев да е премиер, както бе предложени, Кирил Петков заяви, че Асен Василев е негова номинация и вероятно той пак ще го предложи.

"Не може всяко едно предложение на ПП да бъде отхвърляно толкова лесно. Много вярвам на Асен Василев", заяви Петков и допълни, че при всяко едно положение предложението на ПП ще е такова, че да са сигурни в интегритета, почтеността и опита на този човек.

ПП иска Асен Василев да е премиер

ПП иска Асен Василев да е премиер

Василев беше номиниран за премиер и за второто правителство на ПП

Утре Кирил Петков отива на визита в Азербайджан. Целта ще бъде да се договорят по-големи количества доставки на азерски газ, т.е. над договора, който вече е подписан.

Кирил Петков обяви и че реално разговорите с "Газпром" за доставките на природен газ не са прекъсвали - ежедневно от "Булгаргаз" подават заявка, но отговор от руския монополист няма. В този смисъл не България не разговаря, а "Газпром" не разговаря, което е поредно доказателство за това, че на Русия не може да се разчита като на надежден партньор.

Кирил Петков заяви друга цел на коалицията - смяна на КЗК. Според него един нов състав би се справил по-добре с регулацията на пазара на горива. Аз искам друг състав, посочи Петков и даде като пример смяната на състава на КЕВР.

Има обективни фактори, които не могат да смъкнат цената на горивата, както се случи с цените на тока и парното. Идеята за таван на цените са изцяло популистки. "Много е лесно да кажеш "Аз съм Бойко Борисов и искам бензина да струва 2 или 1 лев"," заяви Петков. Ако това се случи много бързо всички горива ще започнат да се изнасят от страната.

ПП възстановява подкрепа, ГЕРБ остава първа сила

ПП възстановява подкрепа, ГЕРБ остава първа сила

Тренд засича тренд на спад в оценката за работата на президента втори месец поред