Препотвърдихме управленската и законодателна програма. Това заяви на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата с ПП за съставяне на правителство.

Не е обсъждан състав на кабинета, стана ясно от думите й. Ще има втори кръг разговори, ако има мнозинство по програмите на бъдещия кабинет.

Експедитивен разговор на Асен Василев с БСП

Експедитивен разговор на Асен Василев с БСП

Започнаха преговорите за кабинет с третия мандат

ПП искали мандатът да се забави, докато Бойко Рашков оглави КПКОНПИ. Вероятно разговорите с ИТН ще са утре, а ДБ искали последно с тях да се преговаря. Не сме поставяли условия, каза още Нинова. Малко щял да се бави мандатът, колко точно ще зависи от разговорите утре и в други ден.

В програмата е записано да се търсят доставки на газ от всички доставчици включително и от "Газпром", стана ясно от отговора й на въпрос дали е поставена темата за изтегляне на нотата за изгонването на руските дипломати и за възобновяване на преговорите за газ с Русия.

На вторите разговори ПП ще дадат име на премиер, ако БСП осигури мнозинство от 121 депутати. За червените е важно да имат мнозинство, за да минат законите за Плана за възстановяване, подкрепата за бизнеса, както и за социалните мерки. Всичко това за нас е изключително важно, подчерта Нинова. 

За оглавяването на КПКОНПИ от настоящия вътрешен министър, Нинова каза: "Всеки може да дава субективни оценки", но допълни, че хората щели да дадат оценка за работата на Бойко Рашков.

Нинова се готви за трудна медиация между ПП и ИТН

Нинова се готви за трудна медиация между ПП и ИТН

ПП трябва да излъчи премиер, но да не е Кирил Петков

Програмата на правителството остава отворена за предложения на ИТН, които след оттеглянето си от четворната коалиция не участваха в разработването й. От тези разговори ще зависи как ще продължим оттук нататък, отново каза Корнелия Нинова за първия кръг преговори. Настоящият министър-председател няма да запази поста си, но БСП уважават личната жертва на Кирил Петков да се оттегли от премиерския пост, по думите на Нинова. Ще преговаряме спокойно, аргументирано, увери лидерът на БСП.

Търсим мнозинство, което да е твърдо срещу модел на управление на ГЕРБ, по думите й. Ние искаме да положим усилия да има работещ парламент, изтъкна тя. Водим колегиален, уважителен разговор с всички, подчерта Нинова. Ако се получи - получи, ако не се получи, отиваме на избори, каза още тя.

Радев пита БСП с кого ще се коалира - с всички партии или само в рамките на коалицията

Радев пита БСП с кого ще се коалира - с всички партии или само в рамките на коалицията

Премиерът трябва да бъде излъчен от "Продължаваме промяната"