От "Продължаваме Промяната" са готови да помогнат в съставянето на кабинет, ако третият мандат бъде връчен на някой от досегашните им партньори. Това заяви в студиото на Нова телевизия говорителят на кабинета "Петков" Лена Бориславова.

Въпреки че в лично качество, както тя самата подчерта, очаква по-скоро предсрочни избори, ПП ще положат всички усилия за съставяне на кабинет.

Ако партията, която получи мандата е някоя от досегашните ни партньори, те ще направят всичко възможно "да им помогнем, ако не се пристъпват някои политики и принципи", каза Бориславова, без да посочва конкретни партии.

Третият мандат – път по рационалното към надеждата

Третият мандат – път по рационалното към надеждата

Ако от ИТН се ориентират към рационално поведение, то стремежът на ПП към скорошни избори ще бъде обезсилен, а и ако Петков и Василев предпочетат избори, то може да изгубят и електорално

Тя няколко пъти изтъкна, че на преден план са политиките и принципите, като червени линии, а не конкретните имена. Такива разговори за постове и позиции не са водени и ще се водят едва след програмата и политиките.

"Можем да правим крачки назад, вече сме дали отговор на този въпрос." Като пример Бориславова даде решението с преотстъпването на мястото от страна на Кирил Петков на Асен Василев, когато "общественото мнение беше, че това е по-добрият вариант за съставяне на правителство". Опитваме се да сме диалогични, увери Лена Бориславова.

В този смисъл не е говорено Никола Минчев да бъде премиер. "Минчев има много качества и го доказа за отрицателно кратко време на поста председател на НС, но ако бъде подкрепен от едно стабилно мнозинство - това би било една добра рецепта за успех", заяви Бориславова. Самият Никола Минчев каза вчера, че не би бягал от отговорност, ако получи тази задача, въпреки че не е говорено с него по този въпрос

Според Бориславова обаче ще е "ужасно трудно да се сформира една работеща коалиция и мнозинство в парламента". Затова и "Продължаваме промяната" "трябва да сме сигурни, че когато влизаме в ново мнозинство", депутатите от това мнозинство трябва да гласуват според съвест и принципи, а не по заповед дадена от другаде. Като възможен тест за такова ново мнозинство Бориславова даде закона за КПКОНПИ и разкритикува заявката на ИТН, че ще го подкрепят, но ще го преработят цялостно. "Това ще е тестът кой наистина иска да води борба с корупцията", отсече Лена Бориславова.

ИТН няма да поставят червени линии при преговорите за нов кабинет

ИТН няма да поставят червени линии при преговорите за нов кабинет

Но "забравяме за "Възраждане", ГЕРБ и ДПС, да няма спекулации"

Според нея единственото системно нещо, което ИТН са показали до този момент, че партията е един икономически проект, който цели да даде работа на определени сценаристи и да обслужи други интереси."

На въпрос за последния сюжет със закуската в американското посолство, Лена Бориславова отговори с контрановина - "вечерта имаше прием във френското посолство" и "така както имаше закуска в американското, така имаше прием във френското посолство".

Лично Лена Бориславова не е получавала предложения, не е присъствала, както и не знае за водени разговори за съставяне на евроатлантическа коалиция с ГЕРБ. Според нея "колегите от ГЕРБ много искат това да стане", като част от сценария за "изпирането" на образа на партията, за да може тя отново да управлява.

И Асен Василев заговори за чужди посолства

И Асен Василев заговори за чужди посолства

Със сигурност е имало индикации