Фигурата на финансовия вицепремиер Асен Василев в ролята на министър-председател в евентуален кабинет, съставен след връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, е едно от ключовите и незаобиколими условия на "Продължаваме промяната", за да участват в управленска формула.

Това стана ясно от думите на и.д. председателят на Народното събрание Мирослав Иванов в кулоарите на законодателната институция.

Балабанов: Не е морално Петков или Василев да заемат поста премиер

Балабанов: Не е морално Петков или Василев да заемат поста премиер

Виновен ще е този, който ще тласне държавата към поредна политическа криза и избори

"Готови сме за диалог, готови сме да вървим напред, но при строго определени условия. И тези условия са нашата програма, която беше представена с кандидат за премиер Асен Василев. Трябва да е ясно, че ние компромиси с нашите принципи няма да правим. Искаме това Народно събрание да продължи работата си и да бъдат приети важните законопроекти, но не за сметка на важни реформи, които за нас са необходими, за да се случи действителната промяна, заради която се явихме на избори", отсече парламентарният шеф.

Иванов коментира и изричното условие, поставено от "Има такъв народ" лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев да не фигурират в следващо правителство. "Поставянето на такива ултиматуми на практика показва, че има липса на желание за компромис от страна на другите политически формации. Те самите, при положение, че ние многократно сме казали, че с техните лидери за нас не е приемливо да водим диалог, те самите, ако желаят да бъдат диалогични, те могат да направят тази стъпка и да кажат - Да, ето, сменяме ръководството. Да, ето, има промяна при нас. А напротив, те отправят ултиматум единствено към нас, ние да направим крачка назад и да отстраним нашите лидери. А защо да го направим - е логичният въпрос? Какви са логичните аргументи, за да го направим? Нима господин Петков и господин Василев по някакъв начин са отстъпили от националния интерес?"

Депутатите в търсене на премиер

Депутатите в търсене на премиер

След третия мандат ще водят преговори

Не егото било попречило на ПП да състави кабинет с първия мандат, категоричен бе още председателят на НС. "Нашите лидери г-н Петков и г-н Василев са били винаги диалогични", заяви Иванов. Това е показано при преговорите през декември, когато успяха да сформират кабинет при толкова различия в програмите на партиите. "И въпреки всичко този кабинет работи близо 7 месеца, а не му даваха живот повече от 2 месеца", допълни Иванов, който смята, че работата на този кабинет е именно резултат от диалогичност и сгъване на егото. "Доказателство в тази посока е и стъпката назад, което г-н Петков направи. При нас няма его, няма фокус към позиции, те не са самоцел", увери Мирослав Иванов.

БСП не се карали с никого и ще говорят и с Трифонов

БСП не се карали с никого и ще говорят и с Трифонов

Това ни е предимството

Припомняме, че утре предстои връчването на втория мандат - на ГЕРБ/СДС както е по конституция, след като номинираният от ПП Асен Василев върна миналата седмица мандата неизпълнен. От ГЕРБ вече заявиха неведнъж, че смятат да върнат веднага мандата, тъй като няма политическа и парламентарна логика втория да прави кабинет. 

Третият мандат се връчва на политическа партия по избор на президента. Румен Радев вече обяви, че смята да проведе консултации отново с всички политически партии. При предходните консултации, преди завъртането на парламентарната рулетка, на поканата на "Дондуков" 2 не се явиха от "Продължаваме промяната" и от БСП, като се аргументираха с липсата на време заради приемането на актуализацията на бюджета и институционална съгласуваност.