От ДПС не биха разговаряли с БСП, ако левите получат третия мандат. Това стана ясно от коментара на Йордан Цонев преди заседанието на бюджетната комисия в парламента.

В ПГ на ДПС не са обсъждали участие в преговорите за съставяне на правителство. Има водени разговори на тема, че в България са нужни предсрочни избори, изтъкна той. 

Борис Попиванов: Партиите се подготвят за избори

Борис Попиванов: Партиите се подготвят за избори

И двете страни плашат обществото с апокалипсис

Андрей Гюров от ПП бе лаконичен относно идеята на БСП премиерът да е от първата политическа сила. Към момента не сме водили такива преговори, сега топката е най -вече в полето на президента, изтъкна той.

Румен Радев трябва да вземе много важно държавническо решение, каза Гюров. След като се даде третия мандат, тогава ще се водят преговори.

Имена не за обсъждани, било важно да се види дали има работеща формула, която да даде устойчиво мнозинство и да се изпълни програма с приоритети, обясни председателят на ПГ на ПП. 

Райчев: ДБ имат най-голям шанс за кабинет с третия мандат

Райчев: ДБ имат най-голям шанс за кабинет с третия мандат

В политическото пространство центърът е оголен, а левица няма

Според Гюров, от ПП не смятат за валидна хипотезата за разговори при мандат в ръцете на ИТН.

За Владислав Панев от ДБ също е редно премиерът да е посочен от първата политическа сила. Ако третият мандат отиде при десните, също щял да се обсъжда премиер на ПП.

Всеки е мислил за алтернативи, има поне 5-6, които биха паснали на този пост, отговори Панев на въпроса кои са опциите за министър-председател. Ако мандатът отиде в ДБ, те ще преговарят с депутатите от ИТН, с които работят добре, обясни Панев. 

Радев кани всички партии на консултации, ако ГЕРБ върне втория мандат

Радев кани всички партии на консултации, ако ГЕРБ върне втория мандат

Той очаква управленско мнозинство, което не с лозунги, а с действия да се ангажира с европейската интеграция на България

Любомир Каримански от ИТН бе лаконичен относно позицията на Корнелия Нинова от чии редици трябва да е премиерът. Като започнели преговорите тогава щяло да се обсъжда. Не сме го обсъждали, посочи той.

Попитан дали "Има такъв народ" ще вземат мандата, ако президентът Радев им го даде, Каримански отговори: "Няма да го откажем. Това е отговорната позиция, трябва да се вземе и трябва да се направи опит да има правителство, ако това е волята на Народното събрание". Според него не е задължително премиерът да е от редиците на ИТН. Добре щяло да е консенсусна фигура. Това не означава, че консенсусната фигура не може да бъде и от нашите редици, коментара още Каримански.

Чий ще е премиерът ще се реши от съвета на коалицията. Безумие е да ходим на избори при положение, че не сме приели закони, които да гарантират спокойствие на българската икономика и българските семейства, убеден е Румен Гечев. Иначе изборите биха решили политическата криза, но ще объркат сериозно икономическото развитие на страната, по мнението му. Той припомни предизвикателствата, пред които е изправена страната и Европа с доставките на газ.