"Ако ГЕРБ върне вторият проучвателен мандат, ще поканя всички политически партии на консултация." Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, след завръщането си от Черна гора.

По думите му политическата криза се изостря. Партиите трябва да заявят какво решение предлагат, добави той. Държавният глава посочи, че до дни ще връчи втория мандат. 

Депутатите в търсене на премиер

Депутатите в търсене на премиер

След третия мандат ще водят преговори

Консултациите с политическите партии ще бъдат насрочени веднага, след като ГЕРБ върне втория проучвателен мандат, посочи Радев. Той изтъкна, че очаква партиите да изготвят програма и да изложат своите приоритети. Държавният глава заяви, че въз основа на консултациите ще прецени на коя партия да връчи третия мандат.

Очаквам управленско мнозинство, което не с лозунги, а с действия да се ангажира с европейската интеграция на България, допълни президента. Той посочи, че удължаването на процедурата за съставяне на правителството води до хазартни решения и кадрови промени.

До края на юли парламента ще бъде натоварен с важни очаквания, както за съставянето на правителство, така и за приемането на важни закони, заяви Румен Радев.

Бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата по съставяне на правителство преди края на юли приключва дейността на правителството и парламента, каза още той.

Държавният глава посочи, че ако се стигне до нови избори те най-вероятно ще се проведат през октомври.

Румен Радев няма да бърза: Има още работа

Румен Радев няма да бърза: Има още работа

Причината – трябвало да бъдат приети закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост